Korruptio ja mafiajärjestöt ovat kiistämätön osa Italian historiaa – ja mitä ilmeisimmin myös nykypäivää. EU myönsi Italialle erityyppistä koronatukea 200 miljardia euroa ja varoituksen sanat kaikuivat kuuroille korville. Nyt tutkinnassa ovat kuuden miljardin tukipetokset ja ”tämä on vasta alkua”.

Poliisi pidätti huhtikuun alussa 20 henkilöä EU:n elpymispakettiin liittyvistä petoksista epäiltynä Italiassa, Itävallassa, Romaniassa sekä Slovakiassa. Rikollisten epäillään kupanneen 600 miljoonaa euroa EU:n Italialle osoittamasta 191,5 miljardin tukirahoituksesta.

Unionin yhteiset rahat ovat huvenneet Politicon mukaan asuntoihin ja huviloihin, kuten myös veneisiin, kultaan, timantteihin sekä kryptovaluuttoihin. Rikolliset hankkivat talleihinsa myös Lamborghinia, Porschea sekä tyyrimpää Audia.

Tekoäly apuna petoksissa

Rikollisjärjestöt käyttivät petoksen toteuttamiseen julkiseen rahoitukseen perehtyneitä kokeneita ammattilaisia, jotka auttoivat rahoituksen hakemisessa kymmenien miljoonien eurojen projekteihin ”kilpailukyvyn parantamiseen ja digitalisaation edistämiseen italialaisissa yrityksissä”.

Italialle tarkoitetut avustusrahat puhallettiin monikansallisessa operaatiossa hyödyntäen ”hienostunutta rahanpesulaitteistoa”. Käytännössä se tarkoittaa vaikeasti jäljitettäviä pilvipalvelimia, kryptovaluuttoja ynnä tekoälyä väärennettyjen dokumenttien tuottamiseen.

Epäilyistä tuli totta

Perussuomalaisten liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne puuttui Italiaa jäytävään korruptioon viestipalvelu X:ssä ja muistutti aiemmista epäilyistään.

– Italian elpymispaketti-korruptio oli odotettu. Ote puheestani 3 vuoden takaa: ”Italiassa on kohonnut korruption riski kaikilla hallinnonaloilla. Viranomaisten luotettavuutta syö heidän suhteensa järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja elinkeinoelämään”.

Italiassa kohonnut korruption riski

Ranne sanoi toukokuussa 2021 Suomen Uutisissa muun muassa seuraavaa:

– Italiassa on kohonnut korruption riski kaikilla hallinnonaloilla. Viranomaisten luotettavuutta syö heidän suhteensa järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja elinkeinoelämään.

– Otin Italian esimerkiksi siksi, että se on Euroopan kolmanneksi suurin talous ja hyötyy toiseksi eniten elpymisvälineen avustusosiosta. Avustus kanavoituu juuri eniten korruptoituneen hallinnonalan eli julkisten hankintojen kautta samaan aikaan kun toinen korruptoitunut hallinnonala, verohallinto, epäonnistuu maan omien varojen keräämisessä.

Elvytysrahojen huijaus massiivista

Verkkolehti Uuden Suomen mukaan EU:n syyttäjöviranomaisen tutkinnassa on nyt 179 eri projektia pelkästään Italiassa. Määrä vastaa peräti 86 prosenttia koko elvytyspakettivaroihin liittyvistä epäillyistä huijauksista.

Italiassa tutkinnan kohteena olevien petosten rahallinen arvo nousee tällä hetkellä kuuteen miljardiin euroon.

Italian viranomaisista EU:n syyttäjäviraston Eppon johtamassa tutkinnassa ovat mukana sekä talousrikoksiin erikoistunut Guardia di Finanza että mafian vastainen syyttäjänvirasto. Eppon mukaan “tämä on vasta alkua” ja tämä tietää lisää päänsärkyä myös Italian kiistellylle pääminisiteri Giorgia Melonille (kuvassa).

SUOMEN UUTISET