Euroopan komissio kiirehti tyrmäämään Italian budjettiesityksen. Italia oli maanantaina lähettänyt komissiolle kirjeen, jossa valtiovarainministeri Giovanni Tria kertoi Italian tarvitsevan kipeästi talouskasvua ja sen budjettiesityksen tähtäävän tähän.

Komissiolla olisi ollut reilusti aikaa tutkia Italian vastausta, mutta kirjeessä ei esitelty uusia laskelmia tai käyty yksityiskohtia tarkasti lävitse. Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombroviskis kertoi olevansa pahoillaan, koska joutui pitämään Italian budjettikiistan vuoksi tiedotustilaisuuden.

– On hyvin houkuttelevaa korjata velka lisävelalla, Dombroviskis kertoi.

Italialla on nyt kolme viikkoa aikaa korjata budjettiesitystään tai maata uhkaa sakkorangaistus. Komission jäsenmailta saamia budjettiesityksiä ei olla koskaan ennen tyrmätty näin suoraan.

Italian varapääministerit järkähtämättöminä

Italian varapääministerit eivät osoita halua korjata budjettiesitystään. Matteo Salvini muistutti, ettei italialaisten alhaisia EU-suosion lähteitä tarvitse hakea tämän kauempaa.

– Komissio ei hyökkää Italian hallitusta, vaan italialaisia vastaan, hän totesi komission tyrmäyksestä.

Toinen varapääministeri, Viiden tähden liikkeen Luigi Di Maio oli hieman sovittelevampi sanavalintojensa kanssa.

– Hallitus on oikeilla jäljillä budjettiesityksensä kanssa, Di Maio muotoili.

Di Maio kertoi, ettei Italian hallitus aio kuitenkaan pakittaa komission ukaasin edessä.

– Tiedämme olevamme italialaisten sosiaalisten oikeuksien viimeinen puolustava linnake. Me emme aio tuottaa pettymystä, Di Maio kertoi italialaisille.

Pääministeri Conte: Emme pelaa rulettia

Italian pääministeri Giuseppe Conte kertoi, ettei hän voisi hyväksyä budjettialijäämän kaventamista.

– Me emme ole uhkapelaajia pelaamassa lastemme tulevaisuudella rulettipöydässä. Talouskasvu on paras tie velkaloukusta, Conte sanoi.

Conte toisti uudelleen, ettei Italia ole jättämässä yhteisvaluuttaa.

Henri Alakylä