Mitenkäs se vanha sanonta menikään.. ”Älkää tehkö niinkuin minä teen, vaan tehkää niinkuin minä sanon.” Suomalainen kulttuurieliitti on viime päivinä toteuttanut antaumuksella tätä vanhaa sääntöä.

Tämän viikon alkupuolella panikoiduttiin fasismikohusta. Soppaan lisättiin tavanomaisempia muisteloita antidemokratiasta ja 1930-luvun kaiuista ja mitä noita nyt olikaan. Pelolle reilusti valtaa antaneelle, ilmipaniikkia lietsovalle paremmalle kansanosalle muistutettiin kuitenkin vähän liian usein siitä, että fasismin lisäksi myös kommunismilla on synkkä historiansa.

Kuinkas sitten kävikään?

Rakas eliittimme veti omat kauhistelunsa vessanpöntöstä alas ja rakensi kommunismin kauhuista kätevän kollektiivivitsin.

Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson näyttää mallia: ”Pahus, villasukkaan on tullut reikä. Tuomitsen kommunismin nimissä tehdyt ihmisoikeusrikokset.” Näyttää sinänsä viattomalta, mutta vitsin teho perustuu toistoon sekä älyvapaaseen kontekstiin.

Ystävämme Nyt-liite ryhtyi joukkoistamaan vitsin toista variaatiota.

– Kiharaisesta keskustelusta syntyi myös hulvaton meemi. Kaikki lähti tiistaina kirjoitetusta twiitistä, jossa kehotettiin luomaan oma ”entäs kommunismi” -lause, Nyt-liite ohjeistaa.

– ”Ota lähin kirja kätöseesi ja avaa se sattumanvaraisesti. Poimi ensimmäinen näkemäsi lause ja lisää loppuun ’mutta entäs kommunismi?’”

Meemistä innoistuivat tavanomaiset tahot, kuten kansanedustaja Veronika Honkasalo ja vasemmistolainen tutkija Panu Raatikainen.

Voihan sitä netissä tietenkin vitsailla. Mutta on silmiinpistävää, että mitä innokkaammin äärilaidan vasemmistolaiset ovat varoittamassa fasismin kauheuksista, sen todennäköisemmin he löytyvät temppukerhosta, jonka tarkoituksena on aina tilaisuuden tullen vähätellä kommunismin vaaroja.

Moni muistaa myös Maria Petterssonin sinänsä taitavasti kirjoitetun Malmön sotatanner -tekstin, jonka tarkoituksena oli tehdä naurunalaiseksi heitä, jotka ovat Ruotsin tilanteesta huolissaan.

Eipä siinä. Taannoin Brysselin lentokentällä ja Maalbeekin metroasemalla räjähti islamistien pommeja. Kymmeniä kuoli, satoja loukkaantui. Murhapaikan lähellä oleskellut Pettersson summasi tapahtumat twiitillään: ”Suomalaiset moukat. Halveksin teitä.”

Tavanomaisella logiikalla on hivenen vaikeaa pysytellä Petterssonin, Honkasalon tai Raatikaisen ajatusten perässä. Minkälaisista joukkomurhista on soveliasta tehdä pilaa? Onko tähän kysymykseen tarkoituskaan löytää vastausta? Todennäköisesti ei,. Kyse kun on yksinkertaisesti siitä, että vallanpitäjät katsovat oikeudekseen tehdä sitä, mikä on kansalaisilta erikseen kiellettyä. Kyky rikkoa sovinnaisuussääntöjä on vallan keskeinen tunnuspiirre.

Toinen piirre on oikeus määrätä tabuista ja rangaista niitä, jotka näitä rikkovat.

MATIAS TURKKILA