Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon ilmoitus, ettei hän lähde eduskuntavaaliehdokkaaksi yllätti yleisön ja tiedotusvälineet, ehkä puolueen korkeimman johdonkin: hän sanoi, ettei ole keskustellut asiasta etukäteen puheenjohtaja Timo Soinin kanssa.

– Olen puhunut asiasta etukäteen Sampo Terhon ja Matti Putkosen kanssa, Halla-aho sanoi.

Hyöty suurempi europarlamentissa

Halla-aho kertoi, että kun hän ja Sampo Terho ottivat ehdokkuudet esille keskenään, kävi ilmi, että molemmat ajattelivat asiasta samalla tavalla. Terho ilmoittikin joulun alla tulevansa ehdokkaaksi Suomeen, hän sanoi pyrkineensä aina vaikuttamaan Suomessa. Halla-aho taas katsoi, että tällä vaalikaudella hänen vaikutusvaltansa on suurempi europarlamentissa.

– Olemme päässeet Terhon kanssa hyviin asemiin europarlamenttiryhmässämme ja sen valiokunnissa. Olen päässyt niihin paikkoihin, joissa voin vaikuttaa itselleni tärkeisiin asioihin ongelmien juurella EU-parlamentissa.

– Ryhmästä on lähtenyt paljonkin henkilöitä kansallisiin tehtäviin. Se ei haittaa, jos kansallinen ryhmä on suuri. Mutta jos Terho ja minä lähdemme molemmat, tulee asioiden hoitoon katkos. Me olemme paljolti samoilla linjoilla, mutta tilalle tulevat Pirkko Ruohonen-Lerner ja Toimi Kankaanniemi ovat profiililtaan toisenlaisia.

Helsingissä hyviä ehdokkaita

Halla-aho painotti, että Helsingin piirissä on lukuisia hyviä ehdokkaita, jotka voivat jatkaa hänen edustamaansa linjaa. Hän aikoo vaikuttaa Suomen vaaleihin tukemalla ehdokkaita, joita pitää itse hyvinä.

Hän mainitsi erikseen nimeltä maahanmuuttoasioihin perehtyneen Helsingin piirin puheenjohtaja Nuutti Hyttisen.

VELI-PEKKA LESKELÄ