Uuden hallituksen aloittaessa selviää myös, kuka on Suomen seuraava EU-komissaari. Ylen eurovaalitentissä torstai-iltana puoluejohtajilta kyseltiin näkemyksiä valinnasta. Vasemmistopuolueille komissaarin sukupuoli näyttäisi olevan tärkeä kriteeri.

Tähän mennessä Suomen komissaari on aina ollut mies, joten Yle tiedusteli puoluejohtajilta, pitäisikö seuraavaksi komissaariksi valita nimenomaan nainen.

Perinteisesti komissaari on nimitetty pääministeripuolueesta, ja vahvana komissaariehdokkaana on siksi pidetty ex-ministeri Jutta Urpilaista.

Sopivin valittava tehtävään

Kristillisdemokraattien Sari Essayah, kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho eivät kannattaneet ajatusta, että komissaarin täytyisi olla nainen.

– Ei mihinkään tehtävään pidä valita ihmisiä sukupuolen perusteella. Yhtä hyvin voitaisiin kysyä, pitäisikö Ruotsin valita ensimmäinen miespuolinen komissaari, Halla-aho sanoi.

Essayah myötäili Halla-ahoa ja kommentoi, ettei komissaariksi valita sukupuolen perusteella vaan siitä riippumatta. Myös Orpo totesi, ettei sukupuoli voi määrätä valintaa.

– Kun komissiota kootaan, valitaan sopivin henkilö tehtävään, Orpo sanoi.

Vihervasemmisto taas eri mieltä

Vasemmiston Li Andersson, sdp:n Antti Rinne ja vihreiden Pekka Haavisto pitivät tärkeänä, että sukupuoli huomioidaan valinnassa.

– On tärkeää, että Suomi näyttää esimerkkiä, ja että naiset pääsevät EU:ssa korkeisiin tehtäviin, Haavisto perusteli.

Halla-aho harmitteli, ettei komissaarinimitykseen ole olemassa selkeää mekanismia.

– Voitaisiin ajatella, että Suomen komissaari olisi eniten ääniä saanut meppi, Halla-aho ehdotti.

SUOMEN UUTISET