Jussi Halla-aho sanoo olevansa ympäristötietoinen. – Yritän kutistaa omaa hiilijalanjälkeäni välttämällä auton käyttöä ja tekemällä kaikki matkat joko polkupyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä.

Perussuomalaiset ottaa jatkossa vahvasti kantaa myös ympäristökysymyksiin, ja puolue on julkaisemassa oman ympäristöpoliittisen ohjelmansa. Puheenjohtajan kyselytunnilla kansalaiset halusivat Jussi Halla-aholta vastauksia ympäristöasioihin.

Perussuomalaiset on julkaisemassa eduskuntavaaleihin ympäristöpoliittisen ohjelman. Kuinka ympäristötietoinen olet itse?

– Toivoisin, että ympäristöasioissa ihmiset poseeraisivat ja julistaisivat vähemmän ja sen sijaan omalla toiminnallaan tekisivät oman osuutensa. Itse yritän kutistaa omaa hiilijalanjälkeäni välttämällä auton käyttöä ja tekemällä kaikki matkat joko polkupyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä.

Ympäristökysymyksissä vasemman laidan retoriikka ja toiminta eivät useinkaan ole sopusoinnussa keskenään. Halla-aho huomauttaa, kuinka talouden globalisaatio nimenomaan on vahingollista ympäristötavoitteille.

– Tavaroiden vapaa liikkuvuus tarkoittaa sitä, että tavaroita tuotetaan siellä missä se on halvinta ja kuskataan jonnekin kauas. Tämä taas synnyttää liikenteen päästöjä. Vihreiden perinteinen ydinvoimavastaisuus sotii suoraan päästötavoitteita vastaan. Vihreissäkin tosin on oma käytännöllinen siipensä, joka on pystynyt vapautumaan ideologisesta ydinvoimavastaisuudesta ja näkemään sen, että ympäristön kannalta ei ole yhtään parempi asia, jos me poltamme puuta, vaikka se kuulostaakin ajatuksena kivalta.

Ydinvoimalle ei ole tässä vaiheessa vaihtoehtoja

Nykyisessä historian ja teknologisen kehityksen vaiheessa Halla-aho ei näe, että ydinvoimalle olisi vaihtoehtoja – ei ainakaan, jos tarkoitus on täyttää maailman kasvavat energiatarpeet ja toisaalta saavuttaa ilmastotavoitteet.

– Mielestäni olen siis ympäristötietoinen. Tarkoitus on tehdä eri sektoreilla sellaista politiikkaa, jolla on vaikuttavuutta myös ympäristön näkökulmasta. Tästä päästäänkin lyhyellä aasinsillalla maahanmuuttoon. Kun meillä valitetaan Suomessa väestön vähenemistä, niin kehittyneissä maissa, kuten Suomessa, hiilijalanjälki on kaikkein korkein maailmassa. Ympäristön kannalta ei siis ole hyvä asia, että tänne siirretään lisää kuluttajia alueilta, missä hiilijalanjälki on pienempi.

Puheenjohtajan tehtävässä mukavinta on ihmisten tapaaminen

Jussi Halla-aho on toiminut perussuomalaisten puheenjohtajana hieman alle vuoden. Halla-aholta kysyttiin myös, millaiselta tehtävä on tuntunut.

Millaista on olla perussuomalaisten puheenjohtaja? Mikä siinä on kivointa ja mikä tyhmintä?

– Tyhmintä lienee se, ettei ole riittävästi omaa aikaa tai aikaa harrastaa. Olin tähän toki etukäteen varautunut. Tämä on silti vain yksi vaihe elämässäni, ja se jossain vaiheessa loppuu ja tilalle tulee jotain muuta.

Halla-ahon mielestä mukavinta puheenjohtajan tehtävässä on se, että saa tavata mukavia ihmisiä.

– Tämä tehtävä onkin antanut minulle tilaisuuden matkustaa, varsinkin kotimaassa sellaisiin paikkoihin joihin ei muuten tulisi mentyä. Aina kun on lähtö jonnekin maakuntaan, sitä etukäteen vähän ajattelee, että taasko pitää mennä, mieluummin jäisi kotiin. Kuitenkin aina takaisin tullessa on sellainen olo, että ”olipa mukavaa käydä siellä.”

– Puheenjohtajana toimiminen ei välttämättä ole aina kovin kivaa hommaa, mutta minusta tämä on äärimmäisen mielenkiintoista. Puheenjohtajana toimiminen on monessa suhteessa ollut itselleni rikastuttava kokemus.

Blogin kirjoittamiselle jatkoa myöhemmin

Monet ovat myös kaivanneet Halla-aholta uusia blogikirjoituksia.

Voisitko alkaa taas kirjoittaa blogia?

– Olen pitänyt blogia jo melko kauan. Jossakin vaiheessa tulee kuitenkin väistämättä se tilanne, että inspiraatio loppuu vaikuttaa juuri sitä kanavaa pitkin. Itse olen vuosien ajan kirjoittanut mielelläni pinnan alla olevista, hiljaisista signaaleista yhteiskunnassa. Olen pyrkinyt analysoimaan pieniä merkkejä erilaisista asioista.

Halla-aho lupaa palata blogikirjoittamiseen jossain vaiheessa. Toisaalta Halla-ahon näkemyksiä voi nykyisin lukea myös mediasta, ja lisäksi Halla-aho kirjoittaa säännöllisesti Facebookiin.

– Alan taas kirjoittamaan (blogia), kun inspiraatio palaa. Mielestäni ei kuitenkaan pidä pyrkiä väkisin luomaan mitään sellaista, joka ei juuri sillä hetkellä tunnu luontevalta, koska silloin lopputulos ei tyydytä itseä eikä se tyydytä ketään muutakaan.

SUOMEN UUTISET