Siivoojan bruttopalkasta melkein puolet nielevät korkeat asumiskulut pääkaupunkiseudulla, asia ilmenee PAMin vertailusta. – Asumiskulujen osuus on jo nyt posketon. Asia on erityisen akuutti pieni- ja keskituloisille, puhumattakaan työttömistä sekä nuorista lapsiperheistä, sanoo perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari.

– Hallituksen kaavailema hiilen käyttökieltolaki tulee toteutuessaan nostamaan pääkaupunkiseudun vuokria 10-20 prosenttia. Tämä johtuu siitä, että sähkön ja kaukolämmön hinta nousee tutkimuslaitosten laskelmien mukaan 20-30 %. Vastaavat asumisen isot lisälaskut odottavat suurta osaa suomalaisista. ”Kivihiilikaupunkien” kaukolämmöllä lämpiävissä taloissa asuu yhteensä noin 1,2 miljoonaa suomalaista.

Härski ja vastuuton esitys

Kivihiilen käytön lopettaminen lailla on Huhtasaaren mielestä ”käsittämättömän härski ja vastuuton esitys”, jonka kohtuuttoman suurta hintalappua ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ei ole uskaltanut julkisesti esitellä. Suomessa, eikä muuallakaan, ole suljettu energialähteitä tai tuotantotapoja markkinoilta kieltolakien keinoin.

– Kepulaisen ympäristöministeri Tiilikaisen esityksestä hiilenkäytön kieltolaki on tulossa eduskuntaan syksyllä. Silloin punnitaan, ketkä pelkästään puhuvat vähävaraisten asiasta ja ketkä oikeasti tekojen tasolla uskaltavat puolustaa vähävaraisia. Toivottavasti sitä ennen eduskunnan enemmistölle kirkastuisi se tosiasia, että kepulaisten tavoitteena on kivihiilen käyttökiellolla varmistaa rahastusmahdollisuus tuulivoiman ja puuhakkeen tuotantotuilla.

Sadat miljoonat keskustan taskuun

Huhtasaaren mukaan kyse on vuositasolla useamman sadan miljoonan euron ”häikäilemättömästä kuppaamisesta” veronmaksajilta keskustan etupiirille.

– Vetoankin kansanedustajien enemmistöön estääksemme järjettömän kivihiilen kieltolain, joka asumuskustannusten rajun nousun lisäksi tuhoaisi huoltovarmuutemme. Suomalaisilla ei ole yksinkertaisesti varaa luopua kivihiilen käytöstä, eikä siihen ole ilmastopoliittista tarvetta.

– Suomessa kivihiilen osuus sähköntuotannossa on 6,7 prosenttia. Nekin laitokset ovat sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksia. Suomalaisten sähkö- ja lämpölaitosten ominaispäätöt ovat vain 220 g CO2/kWh suhteessa tuotettuihin kilowattitunteihin. Puolan sähköntuotanto tuottaa kolme kertaa enemmän hiilidioksidipäästöjä. Saksassa 46 % ja tuulivoimamaa Tanskassa yli 40 % sähköstä tuotetaan kivihiilellä. Nekään eivät ole luopumassa kivihiilestä, koska haluavat turvata teollisuutensa kilpailukyvyn.

Rosvoaminen lopetettava

Huhtasaari painottaa, että perussuomalaiset jatkavat kampailua kivihiilen kieltolakiesityksen kumoamiseksi sekä sähköveron alentamiseksi EU:n minitasoille ja sähkönsiirtohinnoilla kotitalouksien rosvoamisen lopettamiseksi.

– Haluamme varmistaa suomalaisten teollisuustyöpaikkojen säilymisen sekä lisääntymisen ja taistelemme oikeasti teoilla kohtuullisten asumiskustannusten puolesta.

SUOMEN UUTISET