Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson teki keskiviikkona pikavierailun Turkin Edirneen. Hän keskusteli Kreikan vastaisella rajalla siirtolaisten kanssa, joista monet sanoivat haluavansa Pohjois-Eurooppaan, erityisesti Saksaan tai Ruotsiin. Matkasta raportoi Expressen.

”Ruotsi on täynnä, älkää tulko meille! Emme voi antaa teille rahaa tai taata asuntoa. Anteeksi vain mutta tämä on tilanne”. Näin luki englanniksi Åkessonin jakamissa lentolehtisissä. Allekirjoittajaksi viestiin oli laitettu ”Ruotsin kansa, Ruotsidemokraatit”.

Niin on jos siltä näyttää

– On tärkeätä muodostaa itselleen kuva siitä, miltä asiat näyttävät oikeasti. Olemme kierrelleet täällä ja jutelleet useiden ihmisten kanssa ja kyselleet minne matka. Erittäin monet haluaisivat pohjoiseen Eurooppaan ja useimmat mainitsevat Saksan ja Ruotsin, kertoo Åkesson rajakokemuksistaan Expressenin verkkosivuilla.

Åkesson kertoi täysin ymmärtävänsä ihmisten epätoivon ja hädän sekä heidän halunsa rakentaa parempaa elämää Euroopassa. Yhtälö on kuitenkin mahdoton.

– Ruotsalaisten veronmaksajien rahoilla ei voida ratkaista kaikkien maailman vaikeuksissa olevien ihmisten ongelmia, se vain on mahdotonta.

Puoluejohtajat happamina

Muut Ruotsin puoluejohtajat ovat käärmeissään Åkessonin tempauksesta. Kokoomuspomo Ulf Kristerssonin mielestä puoluejohtajalla voisi olla parempaakin tekemistä. Keskustan virkaa tekevän puheenjohtajan Anders W Jonssonin mukaan on ”täysin tuomittavaa”, että Åkesson meni puhumaan koko Ruotsin kansan puolesta.

”Pakolaisia kohdellaan väkivaltaisesti ja heidän ei sallita hakea turvapaikkaa. Ruotsidemokraattien mielestä tämä on sopiva hetki poimia irtopisteitä, vastenmielistä”, siunailee vasemmistopuolueen Jonas Sjöstedt Twitterissä.

SUOMEN UUTISET