KOLUMNI Vappu on työväen juhlapäivä. Tänä vappuna työn sankareiksi nousevat he, jotka hoitavat meitä. Kiitos, että jaksatte.


Juuri tulleen tiedon mukaan kunta-alalle ei saatu uutta työehtosopimusta. Hoitajien Tehy ja Super eivät hyväksyneet valtakunnansovittelijan ratkaisuesitystä. Ammattiliitot totesivat, että valtakunnansovittelijan ratkaisuesitys kunta-alalle heikentäisi hoitajien asemaa ja etuja.

Hallitus on ollut hiiren hiljaa liittyen hoitajien palkkoihin. Olen kysynyt hallituksen kantaa monia kertoja hoitotyöntekijöille esittämääni ns. koronalisään. Vastausta ei ole tullut. Olen eilen vielä kerran nostanut asian esiin ja jättänyt siitä toimenpidealoitteen.

Hoitajilta on sen sijaan koronakriisin ja valmiuslain myötä viety päätäntävalta työvuoroihin, vuosilomiin ja jopa irtisanoutumiseen. Eikö kukaan tule vastaan? Pitäisikö tähänkin presidentti Niinistön sanoa muutama sananen? Hallituksessa istuvat työväenpuolueet ovat hiljaa.

Hoitajat altistetaan päivittäin vaaralliselle virukselle jopa ilman suojavälineitä. Hallituksen ohjeet ja neuvot suojavarusteista ovat epämääräiset ja esimerkiksi vanhustenhoidosta puuttuu suojaimia. Viruslinko on irti vanhustenhoivassa, jos suojaimia ei ole.

Toimenpidealoitteessani esitetään resursseja kunnille erityiseen hoitohenkilöstön ”koronalisään”, selkokielellä vaarallisen työn lisään. Aloitteessa nostetaan esiin myös Ruotsin hoitajien palkkapolitiikka. Siellä sairaanhoitajia houkutellaan töihin 50 000 kruunun (5 000 €) kuukausipalkalla (Nyheter24, 21.3.2020).

Annamme satojatuhansia euroja tukeaksemme yrityksiä. Jopa hyvin menestyneet toimijat ovat saaneet tukia. Tukien jakamisessa on ollut leväperäisyyttä. Eiköhän anneta myös hoitajille? On nurinkurista, että he, joita tarvitsemme elintärkeästi, jäävät aina unohduksiin. Eiköhän hoitajat ole palkkansa ansainneet.

Arja Juvonen
kansanedustaja (ps.)