Kansanedustaja Ari Koponen vaatii toimenpidealoitteessaan peruskoulujen lukuvuoden koulutyön päättämistä lauantain sijaan jo perjantaina. Lauantai on Koposen mukaan hyvin poikkeuksellinen koulupäivä vaatien kunnilta erityisjärjestelyjä ja rahaa koulukuljetusten ja kiinteistöhuollon osalta. Pieni muutos helpottaisi myös monen perheen elämää ja säästäisi yhden todellisen koulupäivän johonkin muuhun ajankohtaan.

Lukuvuoden koulutyö päätetään perusopetusasetuksen mukaan viikon 22 viimeisenä arkipäivänä, tarkoittaen siis lauantaita. Tänä vuonna päivämääräksi osui 4.6.2022.

– Samaisena lauantaina vietetään myös lakkiaisia, ammattiin valmistuvien päättäjäisiä ja muitakin kevään valmistujaisjuhlia. Moni peruskoulun oppilas joutuu jäämään pois lauantain perusopetuksen päättymispäivästä esimerkiksi sisarusten ja sukulaisten juhlien vuoksi, harmittelee Ari Koponen.

Vaikutusta ainakin 1,5 miljoonan suomalaisen elämään

Todistusta ei voi myöskään antaa etukäteen, koska siinä on päiväys viimeiselle koulupäivälle. Nykyisin onkin syntynyt etenkin alakouluihin tapa viettää varsinainen kevätjuhla jo aiemmin edeltävällä viikolla.

– Perusopetuksessa on yli 540 000 oppilasta, joten lukuvuoden päättymisen ajankohta vaikuttaa suoraan tai välillisesti huoltajat mukaan lukien ainakin 1,5 miljoonaan suomalaiseen, kuvailee Koponen asetuksen vaikuttavuutta.

Työpäivien kokonaismäärää ei tarvitse vähentää

Koposen mielestä perusopetuslakia ei ole tarpeen muuttaa eikä työpäivien kokonaismäärää vähentää, mutta koulutyön päättymisen ajankohta tulisi aikaistaa viikon 22 viimeiseen perjantaihin.

– Muutoksella säästettäisiin myös yksi todellinen koulupäivä johonkin muuhun ajankohtaan, esimerkiksi kouluvuoden alkuun, Koponen päättää.

Otsikkoa korjattu 20.6.2022 klo 13.17.

Suomen Uutiset