Eduskunnassa keskustellaan tällä viikolla valtion vuoden 2023 budjetista. Perussuomalainen kansanedustaja, varatuomari ja lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri on huolissaan oikeudenhoidon määrärahojen riittämättömyydestä.

– Oikeudenhoidon toimijoiden rahoitustilanne on ollut kestämätön jo pitkään, eikä tilanne ole ensi vuonna paranemassa, kertoo kansanedustaja Leena Meri.

Luvattuja rahoja ei näy eikä kuulu

Ongelmana on ennen muuta tuomioistuinten, Syyttäjälaitoksen, julkisen oikeusavun ja Rikosseuraamuslaitoksen täysin riittämätön perusrahoituksen taso. Henkilökuntaa ei ole riittävästi, ja oikeusprosessien käsittelyajat venyvät sellaisiin mittoihin, että tilanne uhkaa vakavasti ihmisten oikeusturvaa.

– Hallitus on luvannut, että oikeudenhoidon riittävistä resursseista huolehditaan, mutta luvattuja rahoja ei näy eikä kuulu. Kysymys ei olisi valtiontalouden kannalta tähtitieteellisistä summista, mutta jostain syystä hallitus on haluton panostamaan oikeudenhoitoon. Sen sijaan rahaa kyllä on syytää esimerkiksi kehitysapuun ja laittomasti maassa olevien palveluihin miljarditolkulla, selvittää Meri.

Ongelmat tiedossa vuosikausia

Suomalainen oikeudenhoito on kriisissä, ja tilanteen korjaaminen edellyttää, että perusrahoituksen tasoa korotetaan viivytyksettä pysyväisluonteisesti ja olennaisesti. Oikeusministeriössä kuitenkin pyöritellään peukaloita asian suhteen ja odotetaan valmistelussa olevan oikeudenhoidon selonteon valmistumista.

– Oikeusministeriön mukaan oikeudenhoidon rahoitustarve täsmentyy selonteon valmistuessa. Ongelmat ovat kuitenkin olleet tiedossa vuosikaudet, ja rahoituksen puute on akuutti. Tilanteen korjaaminen jätetään tietoisesti seuraavan hallituksen harteille, paheksuu Meri.

Suomen Uutiset