Suomalainen valtamedia jätti täysin huomiotta Dalai Laman räväkän kommentin siitä, että Eurooppa kuuluu eurooppalaisille, ja että pakolaisten tulisi palata kotiin jälleenrakentamaan kotimaitaan. Suomen Uutiset kertoi asiasta viime torstaina, ja juttu oli vähemmän yllättäen viikon luetuin. Ruotsalainen media nosti asian tapetille, mutta hetken päästä liudensi juttujaan aivan toisenlaiseksi.

Tiibetin maanpaossa oleva hengellinen johtaja Dalai Lama vieraili viime viikolla Ruotsin Malmössä. Pitämässään puheessa ja lehdistölle antamissaan lausunnoissa Dalai Lama kommentoi arkaa aihetta. Dalai Lama kertoi, että Eurooppa kuuluu eurooppalaisille, ja pakolaisten pitäisi palata jälleenrakentamaan kotimaitaan. Hänen mielestään Euroopalla on”moraalinen velvollisuus” auttaa ”aidosti hengenvaarassa olevia pakolaisia”, ja pakolaisten vastaanottaminen, auttaminen ja kouluttaminen on kannatettavaa – kunhan Eurooppa tekee pakolaisille selväksi, että kotiin palaamisen pitäisi olla varsinainen tavoite.

Nya Dagbladet-verkkojulkaisu huomasi, että Ruotsin lehdistön jo julkaisemia artikkeleita aiheesta poistettiin kokonaan tai editoitiin vahvasti.

Mm. Göteborgs Post-lehdessä 12. syyskuuta kello 10:49 julkaistu uutistoimisto TT:n artikkeli oli aluksi otsikoitu seuraavasti:

Dalai lama: Flyktingar ska återvända. (suom: ”Dalai Lama: Pakolaisten on palattava”)

Artikkeli on sittemmin poistettu, ja tilalle ilmestyi kello 16:08 seuraavasti otsikoitu juttu:

Dalai lama ser EU som förebild. (suom: ”Dalai Lama pitää EU:ta esikuvana”)

Sama editointi tapahtui mm. Dagens Nyheter– ja Svenska Dagbladet -lehdissä. Vanha otsikointi näkyy edelleen Googlen hakutuloksissa sekä cache-tallenteissa, mutta mitään mainintaa tai selitystä alkuperäisten artikkelien poistoille kyseiset julkaisut eivät ole esittäneet.

Näissä ”päivitetyissä” korvaavissa artikkeleissa mainitaan itse tekstissä Dalai Laman näkemys, että pakolaisten pitäisi palata myöhemmin kotiin, mutta otsikkoon on nostettu Euroopan Unionin kehuminen, ja mainintaa, että Eurooppa kuuluu eurooppalaisille, ei enää löydy ollenkaan.

Ruotsissa uutismedian sitoutuminen monikulttuurisuuteen ja yhdenvertaisuuteen on Suomen käytäntöjä voimakkaampaa. Tästä saatiin esimerkki vaalien alla, kun Ruotsin yleisradio SVT irtisanoutui ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkessonin vaaliväittelyssä esittämistä kommenteista.

Myös Suomessa Dalai Laman lausunnot ovat olleet ilmeisesti vaikeasti sulatettavia, mutta lehdistömme ratkaisi ongelman editointityön ja miellyttävien näkemysten korostamisen sijaan vaikenemalla.

Suomessa yksikään valtamedia ei ollut kiinnostunut Dalai Laman vierailusta tai lausunnoista. Tästä tekivät poikkeuksen ainoastaan Suomen Uutiset, ja kourallinen niinsanottuja vaihtoehtomedioita.

Kunnes.

Dalai Lama tapasi viime perjantaina buddhalaisissa yhteisöissä tapahtuneiden seksuaalisen hyväksikäyttöjen uhreja. Hyväksikäytöt olivat tapahtuneet 90-luvun alkupuolella, mutta tutkimus asiasta valmistui vasta viime kuussa. Dalai Lama kertoi kuulleensa huhuja ahdistelusta jo aiemmin. Samalla hän tuomitsi ahdistelun sekä sellaiseen syyllistyneet buddhismille vieraiksi.

Johan media heräsi.

Arvaattekin jo, että otsikot olivat Ylellä muotoa Dalai Lama: Tiesin buddhalaisten opettajien seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1990-luvulta lähtien. Helsingin Sanomat nosti otsikkoon, että Dalai-lama sanoo tienneensä ”ongelmasta” jo kauan. STT:n tekemän uutisen aiheesta puolestaan julkaisivat ainakin Kaleva, Karjalainen, Etelä-Saimaan Sanomat, Salon Seudun Sanomat, Keskisuomalainen, MTV, Ilta-Sanomat, Savon Sanomat ja Iltalehti.

Yht’äkkiä Dalai Lama kiinnosti taas mediaa.

Erikoinen sattuma.

Ruotsin lehdistön toiminnasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Oikea Media.

+++

Muistutuksena vielä, mitä päätoimittajien kannanotossa luotettavan median puolesta kerrottiin:

Mediaksi itseään nimittävät tahot myrkyttävät yhteiskunnallisen keskustelun ja yhteiskunnan ilmapiirin johtamalla yleisöä tahallisesti harhaan valheellisilla viesteillään. […] Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme.”

SUOMEN UUTISET