Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä ottaa kantaa Maaseudun Tulevaisuuden teettämään tutkimukseen uusien poliittisten liikkeiden kiinnostavuudesta. Lehden mukaan liikkeet ovat herättäneet kiinnostusta.

– Sinänsä huomioiden paljonko Väyrynen, Harkimo ja eräs loikkaripuolue ovat saaneet tilaa valtamediassa, se on ymmärrettävää. Kun jotain asiaa toitotetaan paljon julkisuudessa, se useimmissa tapauksissa alkaa kiinnostaa, Mäkelä toteaa.

Perussuomalaisten äänestäjät aktiivisia

Mäkelä kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan, että monet perussuomalaisiin kriittisesti suhtautuvat mediat väittävät puolueen kannattajien keskuudessa olevan muita suurempaa kannatusta uusille poliittisille liikkeille.

– Kyynisempi arvelisi noston taka-ajatukseksi sen, että saataisiin taas yhdellä tavalla nakerrettua perussuomalaisten kannatusta.

– Omasta mielestäni taas tämä seikka, olettaen että on totta väitetyssä muodossa, on suorastaan positiivinen asia. Se osoittaa että perussuomalaisia kannattavat aktiiviset ja omilla aivoillaan ajattelevat kansalaiset, jotka haluavat muutosta asioihin, eivätkä vain omaa eturyhmäänsä edustavia urapoliitikoita jauhamaan vanhaa levyä. Perussuomalaisten äänestäjät haluavat äänelleen vastinetta, Mäkelä kirjoittaa.

Nukkuville herätys

Mäkelä ei arvostele vilpittömästi uusia liikkeitä kannattavia äänestäjiä, vaan kohdistaa kirjoituksensa perussuomalaisin arvoin ajatteleville sekä puolueen ohjelmia hyvänä pitäville äänestäjille, jotka haluavat miettiä myös muita vaihtoehtoja.

– Miksen myös niille, jotka olivat ajatelleet nukkua seuraavat vaalit, protestina entisen puolueen johdon loikkaamiselle sekä petokselle. Siitä olen pahoillani, mutta menneisyyttä ei voi muuttaa. Keskityn tulevaan.

Sirpalepuolueesta harva pääsee läpi

Mäkelä muistuttaa, että vain äänestämällä kaikissa yleisissä vaaleissa oman vaalipiirin perussuomalaisten ehdokasta, voi viedä eteenpäin perussuomalaisia arvoja ja ohjelmaa sekä antaa niille painoarvoa päätettäessä yhteisistä asioista.

– Kaikki muu paitsi perussuomalaisen ehdokkaan äänestäminen, vie niitä asioita taaksepäin, Mäkelä muistuttaa.

– Aina kannattaa pitää silmät ja korvat auki, mutta syytä muistaa, että mitä todennäköisemmin sirpalepuolueita äänestävän ääni menee hukkaan piilevään äänikynnykseen. Niin toimii vaalijärjestelmämme, että vain saavutetut paikat lasketaan. Kaikki annetut äänet lasketaan, mutta karkeasti sanoen vain niillä on merkitystä, jotka on annettu listalle, jolta menee läpi vähintään yksi.

Vaalimatematiikka armotonta peliä

Mäkelä kirjoittaa kuvitteellisesta esimerkistä ja muistuttaa, että vaalimatematiikka on armotonta nollasummapeliä ja puolueiden välinen kamppailu paikoista johtaa aina ja poikkeuksetta kaikkien paikkojen ja sitä kautta vaikutusvallan jakamiseen.

– En halua pelotella, vaan tuoda esiin tosiasiat joiden alla vaaleja käydään. Jos perussuomalaiset eivät saisi riittävän suurta kannatusta, muilta puolueilta poistuisi täysin paine mm. EU-kriittisyyteen ja maahanmuuton hillintään.

– Kannustankin politiikan uudistamisesta kiinnostuneita, perinteisiä arvoja kunnioittavia, isänmaallisia ja jalat maassa eläviä ihmisiä tutustumaan perussuomalaiseen vaihtoehtoon. Puolueella on selvät profiilikysymykset, joissa kukaan muu ei tarjoa uskottavampaa vaihtoehtoa – niistä kaikki ovat tietoisia. Mutta olemme myös positiivisessa mielessä yleispuolue, jolla on tarjota ratkaisu kaikkiin yhteiskunnan keskeisiin kysymyksiin.

SUOMEN UUTISET