Suomen Ilmailuliiton puheenjohtaja Petteri Tarma hämmästelee viranomaisten ja luottamusmiesten lyhytnäköisyyttä kaavoitusasioissa. Ihmiskunta on suurten muutosten edessä ja Malmin lentokentällä olisi tässä rytäkässä luonteva rooli. Tulevaisuuden ilman lentäjää liihottavat laitteet ovat pian arkea ja ne tarvitsevat tukikohdan. Malmin lentokenttä on kuin tehty tätä tarkoitusta varten.

Maailma muuttuu niin, ettei hitaampi meinaa perässä pysyä. Liikkuminen paikasta toiseen on joutumassa suuren myllerryksen kohteeksi. Ilman kuljettajaa liikkuvat laitteet tulevat pörräämään myös ilmaan. Tämä edellyttää mittavia toimenpiteitä, jotta täällä Pohjolassakin pysytään kehityksen kelkassa.

Suomen Ilmailuliiton puheenjohtaja Petteri Tarmaa ihmetyttää Malmin lentokentän kohtalosta puhuttaessa se, miksi kentän uudet mahdollisuudet on jätetty tutkimatta. Malmilla voisi olla merkittävä rooli Helsingin ja koko Suomenkin tarpeita ajatellen.

Tarma katsoo maailmaa ja Malmin lentokentän kohtaloa puhtaasti asiantuntijan näkökulmasta. Hänen mukaansa ilmailu on rajusti muuttumassa, kun lentäjät jäävät pois ainakin pienemmistä koneista.


Liikennelentäjä Petteri Tarma ihmettelee, miksei Malmin hyödyntämistä ole edes haluttu selvittää.

-Tulevaisuudessa tullaan aivan varmasti tarvitsemaan miehittämättömiä ilma-aluksia, myös viranomaiskäyttöön. Enkä puhu nyt leluista, vaan henkilöauton kokoisista oikeista ilma-aluksista, joilla voidaan tehdä viranomaisille kuuluvia tehtäviä.

Tarman mukaan tulevaisuuden lentolaitteissa on sähkömoottorit eivätkä ne siten pidä suurta meteliä itsestään. Mutta ne vaativat tilaa.

-Malmi voisi tulevaisuudessa tälläisten koneiden tukokohtana. Niitä ei voi sijoittaa Helsinki-Vantaalle, koska lentotoiminta siellä yhä vaan vilkastuu. Sen kapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä.

-Uskon, että viimeistään 20 vuoden kuluttua kadutaan sitä, että tälläinen 80 miljoonan valmis infra, joka meillä tässä on olemassa, pannaan matalaksi. Ymmärtäisin sen, jos tämä olisi ainut rakennuspaikka Helsingissä.

– Hölmöläisten hommaa, sanoo Suomen Ilmailuliiton puheenjohtaja ja liikennelentäjä Petteri Tarma.


Malmin säilyttämistä puolustavat Marko Kempas, Mika Raatikainen, Eero Kallinen, Markku Saarikangas ja Jari Roine pohtivat videolla keinoja, joilla kenttä voitaisiin pelastaa.

Malmin lentokenttää puolustavat aktiivit keräävät nimiä kansalaisaloitteeseen. Aloitteen on allekirjoittanut kahdessa viikossa yli 24 000 ihmistä.

JUKKA MAUNO