Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kysyi tänään suullisella kyselytunnilla Helsingin kaupunginhallituksen päätöksestä, jonka mukaan Helsinki tarjoaisi jatkossa laittomasti maassa oleskeleville laajoja sosiaali- ja terveyspalveluita ilmaiseksi.

Vie uskottavuuden turvapaikkamenettelystä

Tällä hetkellä laki määrää kiireellisen avun annettavaksi, mutta Helsingissä tuen piiriin kuuluisivat myös välttämättömät lääkärin määräämät lääkkeet, ilmainen majoitus ja ruoka, oikeus kiireellisen sairaanhoidon lisäksi välttämättömään sairauksien hoitoon, seurantaan, rokotuksiin ja suun terveydenhuoltoon.

Lisäksi Helsingin tulisi mainostaa näitä palveluita verkossa muun muassa arabian, somalin ja romanian kielillä.

– Kaupunginhallituksen esitys vie uskottavuuden turvapaikkamenettelystä. On järjetöntä tarjota laittomasti maassa oleskeleville lakiin perustumattomia, laajennettuja sosiaali- ja terveyspalveluja kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen, perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen hämmästeli.

Tieto leviää ja houkuttaa tulemaan

Perussuomalaiset ovat huolissaan, että laajojen maksuttomien palveluiden tarjoaminen laittomasti maassa oleskeleville houkuttelee muitakin tulemaan ja jäämään Suomeen. Tieto ilmaispalveluista leviää heidän mukaansa nopeasti ja lisää turvallisuusriskejä sekä kustannuksia Suomessa.

– Kannattaako hallitus tällaisia toimia? Jos ei, niin mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä varmistaakseen sen, että Suomeen ei kohdistu vyöryä hoitoon saapuvia niin sanottuja paperittomia henkilöitä kuormittamaan jo äärirajoilla toimivia sosiaali- ja terveyspalveluja veronmaksajien kustannuksella? Raatikainen kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) korosti vastauksessaan, että Helsingillä on itsehallinnollinen, perustuslakiin perustuva oikeus tehdä tällainen päätös, mutta lakia ei olla muuttamassa.

SUOMEN UUTISET