Kevan toimitusjohtajan Merja Ailuksen eroon johtanut nimitys- ja palkkiosotku saa yhä oudompia sävyjä. Kevan hallituksen puheenjohtaja Laura Räty (kok) kritisoi poliittisia virkanimityksiä, mutta unohtaa mainita, että hänet itsensä on nimetty kokoomuksen mandaatilla sekä Kevan hallitukseen että Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajaksi. Lisäksi Räty on ollut itse alkuvuoden aikaan osallisena palkankorotussotkussa, jossa hyvällä hallintotavalla on niin sanotusti pyyhitty pöytää.

Helsinkiläinen kaupunginhallituksen jäsen, kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) kertoi tapauksesta Scripta-blogissaan. Hänen mukaansa Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen esitti vuoden 2012 joulukuussa Rädyn ja muiden apulaiskaupunginjohtajien palkan korottamista 144 803 eurosta 159 288 euroon vuodessa. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr.) esitti vastaavasti, että kaupunginjohtajan palkkaa nostettaisiin 190 380 euroon vuodessa. Palkankorotus olisi tuottanut Pajuselle korkeammat ansiot kuin New Yorkin pormestarille. Halla-aho kuvasi palkankorotusesityksiä ”tolkuttomiksi”.

Perussuomalaiset nostivat asiasta metelin ja tekivät ensin palkankorotusesityksistä hylkäysesityksen, joka ei menestynyt. Asiaa ei kuitenkaan jätetty silleen. Halla-aho kuvaa toisessa blogikirjoituksessaan tapahtumien jatkoa:

– Palkankorotusasia palasi kaupunginhallitukseen 11.3.2013. Varavaltuutettu Pekka Tiusanen (ps.) oli tehnyt perussuomalaisten valtuustoryhmän puolesta oikaisuvaatimuksen, jossa edellytettiin palkankorotuspäätösten kumoamista mm. siksi, että kaupunginjohtaja Pajunen ja apulaiskaupunginjohtaja Sauri olivat tosiasiallisesti jäävejä toimimaan esittelijöinä toisiaan koskevassa asiassa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) totesi esittelyssään, että menettely on ollut omiaan aiheuttamaan epäilyksiä puolueettomuudesta:

– On katsottava, asiaa objektiivisesti arvioiden, että tällaisessa menettelyssä saattaa syntyä perusteltu epäilys viranhaltijoiden puolueettomuudesta asiakokonaisuuden käsittelyn yhteydessä.

Perussuomalaisten ärhäkkä toiminta johti siihen, että kaupunginjohtajiston palkankorotustoiveet lopulta kariutuivat. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rauhamäki ilmoitti toukokuussa, ettei hän aio esitellä palkankorotuksia.

Ja niin Laura Rädynkin oli tyydyttävä 144 803 euron vuosipalkkaan.

Matias Turkkila