Hallitus korjaa lupaustensa mukaisesti epäonnistuneen jätevesiasetuksen. Ympäristöministeriö ehdottaa juuri valmistuneen esitysten mukaan lievennyksiä jätevesien käsittelyä koskevaan sääntelyyn haja-asutusalueilla, joissa ei ole yleistä viemäriverkostoa. Kansalaisia vihastuttanut ”paskalaki”  kuului perussuomalaisten keskeisiin vuoden 2015 eduskuntavaaliteemoihin, ja tuoreet muutokset onkin otettu puolueessa erittäin tyytyväisenä vastaan.

– Tarvittiin perussuomalaiset hallitukseen, että tämä epäonninen asetus saatiin vihdoin korjattua. Monet vanhukset ja muut pienituloiset joutuivat taloudelliseen ahdinkoon vanhan asetuksen vaatimusten takia. Nyt asetus on järkevä ja ottaa huomioon asujan mahdollisuudet toteuttaa uudistukset, toteaa maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtaja ja perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Hongisto.

Valtaosalla kiinteistöistä luovutaan määräaikaan sidotuista jätevesiremonteista. Kaukana vesistöistä sijaitsevien kiinteistöjen ei tarvitse huolehtia jätevesiasetuksesta ellei tee rakennusluvan varaisia korjaus- tai muutostöitä. Näissä kiinteistössä jätevesiremontti määräytyy siis kiinteistökohtaisesti.

– Tämä on erinomainen muutos aikaisempaan, sanoo Hongisto.

– Mökin mummot ja mökkiläiset voivat huokaista helpotuksesta. Uuden ehdotuksen mukaan kunnan viranomainen voi myöntää poikkeuksen, jos jätevesien määrä on vähäinen tai asuja ei taloudellista syistä pysty toteuttamaan remonttia sillä hetkellä kohtuullisin kustannuksin. Kunnalta on mahdollista anoa viiden vuoden jatkoaikaa myös pohjavesialueella.

Vuonna 2011 Matti Vanhasen (kesk.) toinen hallitus hyväksyi silloisen ympäristöministerin, nykyisen valtiosihteerin Paula Lehtomäen (kesk.) johdolla maahamme uuden jätevesiasetuksen, joka sittemmin on todettu täysin epäonnistuneeksi.

– Hyvä, että keskustakin tunnusti, että jätevesiasetus oli epäonnistunut.

SUOMEN UUTISET