Loska lentää ja silloin ovat hyvät neuvot kalliit myös pyöräillessä. Pieni vaivannäkö ja huoltotoimenpiteet kannattavat, silloin sotkeminen on nautinnollista myös pimeän vuodenajan vaativassa kelissä. Oula-Heikki Rantanen pisti firman pystyyn keväällä ja huoltaa nyt polkupyöriä Helsingin Pohjois-Haagassa.

Kelit muuttuvat pikkuhiljaa pakkasiksi ja se on huono yhdistelmä fillarin kannalta: Vaijereiden kuoriin päässyt vesi jäätyy ja silloin saattavat kadota jarrut ja vaihteet jumittavat. Aika kinkkinen tilanne vaikkapa työmatkaliikenteessä.

Vaihteet ja ketjut olisi aluksi hyvä puhdistaa ravasta ja piintyneestä liasta. Sitten ketjut rattaat öljytään, ihan vaan jäätymisen estämiseksi. Ja vielä kurkistus napoihin: Sekä pyörien, että keskiön navat pitäisi putsata ja täyttää vaseliinilla. Pyöräilijän ykkövihollinen, eli vesi ei saisi päästä laakereihin, napojen sisälle tuhojaan tekemään. Ohjainlaakerinkin voisi samassa rytäkässä tarkistaa ja kiristää.

Käytännössä monet edellämainituista huoltotoimenpiteistä ovat sellaisia, että ne saattavat jäädä tavalliselta romukouralta tekemättä. Siksi tarvittaessa kannattaa turvautua pyörähuollon apuun. Vaikka pyörää ei talvella käyttäisikään, huolto kannattaa tehdä viimeistään nyt. Sitten keväällä kaikki on valmista hyvän sään pyöräretkelle.

Siinä tärkeimmät ja sitten vielä nastarenkaat alle!

Oula-Heikki Rantanen näytää kädestä pitäen mistä on kyse ja mitä kannattaa tehdä, jotta pyörä olisi iskussa ja turvallinen silloin, kun rapa roiskuu.

Fillareita tuunaamassa – Vehkeilijat.fi