Vuoden 2011 hallitusneuvottelujen kipupiste olivat Kreikan tukipaketit. Matti Vanhasen pääministeriaikana aloitetuille tukipaketeille oli väen vängällä saatava jatkoa, joten Jyrki Katainen kokosi hallituksensa tukimyönteisistä puolueista. Perussuomalaiset, jäi ulkopuolelle ja niin Suomi sai neljäksi vuodeksi toimintakyvyttömän hallituksen. Perussuomalaiset vaatii nyt julki tämän politiikan hintaa ja perusteita.

Perussuomalaiset jätti 20.1 välikysymyksen eurokriisin hoidosta ja Kreikan tilanteesta. Perussuomalaiset vaatii hallitusta kertomaan välikysymykseen vastatessaan suoraan, mistä Kreikan kriisissä ja sen hoitamisessa on todella kysymys. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström vetosi välikysymyksen tiedotustilaisuudessa myös mediaan.

– Toivon kriittistä suhtautumista hallituksen vastauksiin: tähänastisen kokemuksen perusteella vastaukset ovat enimmäkseen ympäripyöreitä latteuksia.

PS pitänyt ainoana linjansa

Puheenjohtaja Timo Soini perusteli välikysymyksen jättämistä sillä, että asia on yleisen moraalin kannalta tärkeä.

”Suomalaisten veronmaksajien ei ole syytä olla huolissaan rahan lainaamisesta Kreikalle, sillä Suomi tulisi tekemään lainajärjestelyllä tuntuvaa voittoa.”Matti Vanhanen

– Kreikan tukipolitiikka oli ainoa syy, jonka takia perussuomalaiset jäivät ulos Jyrki Kataisen (kok.) hallituksesta. Ja perussuomalaiset on ainoana puolueena ollut tukipolitiikasta johdonmukaisesti samaa mieltä – ja oikeassa!

Slovakia ei suostunut maksamaan

– Slovakia jäi ainoana euromaana tukipaketeista ulos, eikä sille tapahtunut mitään! Eurokriisi olisi jo historiaa, jos syylliset olisi pantu maksamaan, Soini manaa.

”Vakuudet”, joilla ei ollut mitään virkaa

Soini moitti voimakkaasti vasemmistoliittoa, joka edellisten eduskuntavaalien alla vastusti voimakkaasti EU-tukia, mutta kääntyi niiden kannalle, kun hallitukseen halutti niin kovasti. SDP taas hankki Jutta Urpilaisen (sd.) johdolla niin sanotut ”vakuudet”, joilla ei ole mitään virkaa, ja nyt valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) vakuuttaa Kreikan maksavan velkansa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja muistutti myös, että Suomen Kreikka-vakuuksien arvo on nolla: kyseessä on tuottojenvaihtosopimus. Hallitus julkisti sopimukset vasta oikeuden päätöksen jälkeen julistettuaan itse ne salaisiksi.

timosoini_CE5R3493_2
Soini muistutti entisen valtionvarainministeri Jutta Urpilaisen ja Kreikan valtiovarainministeri Evangelos Venizeloksen ns. vakuuksien allekirjoitustilaisuudesta.

– Mikseivät muut maat tuottojenvaihtosopimusta halunneet? Koska se on kallis eikä se tuota – se on huono diili! Sellaisia saa Lontoosta päivittäin, hinta on 600 puntaa tunti. Suomi maksoi sopimuksesta summan, jolla olisi saanut 11 lastensairaalaa. Sopimus ei nyt tuota – ja lastensairaalaa rakennetaan lipaskeräyksellä ja Cheekin konsertilla! On väitetty yhtä, totuus on toinen, Soini sivalsi.

Pääministeri Vanhanen: Kreikalle lainaaminen on Suomelle reilusti voitollista

– Saapa nähdä, onko puheenjohtaja Antti Rinteen ja valtiovarainministeri Antti Rinteen eurolinja sama. Ja entäpä keskusta – Matti Vanhanenhan (kesk.) aloitti koko tukihomman, Soini aprikoi.

Vanhanen totesi pääministeriaikanaan, että suomalaisten veronmaksajien ei ole syytä olla huolissaan rahan lainaamisesta Kreikalle, sillä Suomi tulisi tekemään lainajärjestelyllä tuntuvaa voittoa.

Euroalue syväjäässä

Eurokriisi on nyt jatkunut viisi vuotta. Koko euroalue on jäässä. Sen sijaan USA, Japani ja Britannia kasvavat, euromaista vain Saksa. Vaikeuksissa ovat myös Espanja, Portugali ja Irlanti, joka pakotettiin pankkitukiin. Ja sielläkin käydään oikeutta pankista, joka manipuloi markkinoita ja otti ylimääräisiä voittoja.

– EU tiesi tästä, mutta vaati silti pankin pelastamista, Soini syytti.

Islanti sen sijaan teki niin kuin perussuomalaiset alun perin esittivät: ei pelastettu pankkeja vaan kansa. Työttömyys on nyt neljässä prosentissa ja Islanti maksaa velkojaan vapaaehtoisesti.

marialohela_CE5R3526
Välikysymystä olivat kommentoimassa Timo Soini, Jari Lindström ja Maria Lohela.

Kreikka-vastuut kerrottava kansalle

Suomen Kreikka-vastuut lienevät noin 7 miljardia. Soini vaatiikin nyt välikysymyksessään hallitusta paljastamaan tarkan luvun.

Kreikan sunnuntaina järjestettävien parlamenttivaalien tuloksella on merkitystä myös suomalaisille veronmaksajille. Jos ennakkosuosikki Syriza voittaa vaalit, Kreikan lähtö eurosta nopeutuu.

Soini lähetti terveisiä Kreikkaan matkanneelle Paavo Arhinmäelle (vas.).

– Toivottavasti Paavo Arhinmäki kertoo kreikkalaisille, että me kannatimme kaikkia niitä tukipaketteja, joita te nyt vastustatte, Soini muistutti hymyillen.

Veli-Pekka Leskelä