Kansanedustaja Ville Tavio (ps.) suhtautuu kriittisesti siihen, että Helsingin yliopisto aloittaa vakituisesti islamilaisen teologian tutkimuksen ja opetuksen kristinuskon rinnalla. Tavio epäilee, että yliopiston aloittama opetus ja tutkimus ei todellisuudessa lisää islamin kriittistä tarkastelua Suomessa.

Helsingin yliopiston teologinen tiedukunta on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoituspäätöksen islamilaisen teologian koulutuksen järjestämiseen.

– Islamille annetaan askel askeleelta Suomessa entistä vahvempi institutionaalinen asema kristinuskon rinnalle. Tämä kuvastaa Euroopan viimeaikaista kehitystä, Tavio sanoo.

– Helsingin teologisen tiedekunnan yksi päätehtävä on sen itsensä mukaan ”auttaa ymmärtämään monikulttuurisuutta”. Tässä doktriinissa kriittisyyden sijaan pääroolissa on usein lähinnä vakuutella islamin olevan rauhan uskonto, Tavio moittii.

– Epäilen myös, että koraanin käsittely ei tule jatkossakaan täyttämään samoja tieteellisiä kriteerejä kuin raamatun tutkimus ja niinpä pidän valitettavana, että veronmaksajat laitetaan maksamaan moista, Tavio sanoo.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasanen (kok.) suhtautuvat islamin teologian opetuksen aloittamiseen myönteisesti.

Tamperelainen kansanedustaja Sami Savio (ps.) moittii myös yliopiston toimintaa.

– Yliopistojen rahoitukseen kohdistuneet leikkaukset eivät ole olleet lainkaan niin rajuja kuin usein väitetään. Siitä on osoituksena mm. Helsingin yliopistoon perustettu uusi islamilaisen teologian yliopistonlehtorin virka. Tieteellisten kriteerien täyttymistä opetuksessa on epäilty vahvasti ja oikeutetusti, eikä epäilyksiä ole lainkaan hälventänyt se, että syksyllä viranhoidon aloittava henkilö on puolustanut aiemmin julkisesti sharia-lain käytäntöjä. Yliopistoissa jo pitkään harjoitettu naistutkimus näyttääkin saavan veronmaksajien kustannuksella kovan kilpailijan.

SUOMEN UUTISET