Valtiovarainministeri Riikka Purra osallistui tänään ensimmäistä kertaa EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvoston Ecofinin kokoukseen. Tiedotustilaisuudessa Purra kommentoi myös hallituksen tilannetta sekä Suomessa käytävää keskustelua hänen vanhasta blogistaan.

Suomessa on nostettu keskusteluun valtiovarainministeri Riikka Purran blogi vuodelta 2019. Tekstissä verrataan islamilaista burkha-asua säkkiin. Kyseisessä kirjoituksessa Purra kritisoi islamin uskontoa ja kulttuuria, jossa naiset pakotetaan pukeutumaan asuun, joka peittää heidän inhimilliset piirteensä.

Etenkin sosiaalisen median blogia koskevissa keskusteluissa on irrotettu blogin yksittäisiä lauseita asiayhteydestään, minkä vuoksi kirjoituksen pointti on jäänyt hämäräksi. Purra korostaakin, että kyseisessä kirjoituksessa puolustetaan nimenomaan länsimaista tasa-arvoa sekä naisten oikeuksia ja vapautta.

”En myöskään ala pahoittelemaan sitä, että kritisoin islamin naista alistavia käytäntöjä.”

-Meidän ei pidä vapaan ja laajan maahanmuuton seurauksena sallia, että yhteiskuntiimme tulee näiden arvojen, tasa-arvon ja vapauden vastaisia elementtejä. Niitä elementtejä ovat muun muassa pakkoavioliitot, sukuelinten silpominen, miesten vallankäyttö perheessä sekä se, että nainen joutuu peittämään koko kehonsa.

Perussuomalaiset eivät pahoittele maahanmuuttokritiikkiä

Purra huomautti tiedotustilaisuudessa, että hänen esille nostamansa ongelmat ovat tosiasioita.

-Samoja ongelmia havaitaan Suomen lisäksi muissakin Euroopan maissa ja kyllä: me puhumme näistä asioista suoraan ja kaunistelematta. Oleellista ei mielestäni ole yksittäinen sana, vaan koko ilmiö. Me haluammekin keskustella ongelmista. Tietääkseni olemmekin Suomessa ainoa puolue, joka näistä ongelmista puhuu.

Purra muistutti myös sananvapaudesta, joka mahdollistaa kannanotot ja mielipiteet poliittisista asioista.

– Vaikka joidenkin mielestä käytetyt sanat ovat vääriä, niin varsinainen ongelma on kuitenkin naisten ihmisoikeuksien kieltäminen. Me perussuomalaiset olemmekin enemmän kiinnostuneet maailman tosi ongelmista kuin yksittäisistä sanoista.

Purra totesi, että perussuomalaiset eivät voi lähteä pahoittelemaan puolueen poliittista agendaa, maahanmuuttokritiikkiä.

-En myöskään ala pahoittelemaan sitä, että kritisoin islamin naista alistavia käytäntöjä.

-Jos lähdemme sille linjalle, että tässä hallituksessa tarkastelemme taaksepäin perussuomalaisia, siis sitä, mitä olemme sanoneet ja kirjoittaneet, loppua ei tule. On päivänselvää, että meidän kaunistelematon ja suora puheemme ja maahanmuuttokritiikki on esitetty siten, että kaikista voidaan nostaa esille ongelmallisia kohtia.

Eduskuntavaalien tulos aiheuttanut kiukkua

Purra sanoi havainneensa, että viime eduskuntavaalien tulos on aiheuttanut myös kiukkua. Purran mukaan perussuomalaiset ja samoin hän henkilökohtaisesti kuitenkin lähtevät siitä, että uudella hallituksella on hyvä ohjelma, jota isänmaa Suomi tarvitsee voimakkaasti.

-Kuten kaikki muistavat, hallitusohjelman rakentaminen ei ollut helppoa. Itse en toivoisi muuta kuin sitä, että pääsisimme nyt toteuttamaan ohjelmaa. Jos edessä on muunlaisia ongelmia, sitten emme pääse toteuttamaan ohjelmaa.

-Tulemme tekemään toimia eri politiikan sektoreilla, tulemme huolehtiman siitä, että Suomi säilyy hyvänä demokraattisena maana, joka kunnioittaa ihmisoikeuksia. Tästä jatkamme keskustelua, ja mielestämme on jo aika katsoa eteenpäin, mitä tämä hallitus tekee ja saa aikaiseksi. Se kuitenkin edellyttää sitä, että koalition osapuolilla on riittävä luottamus toisiinsa ja tapahtuviin prosesseihin.

Purra toi myös esille, että poliittinen retoriikka tyypillisesti on erilaista oppositioasemassa kuin hallituksessa. Tehtäväkuvan muuttuminen Purran mukaan vaikuttaa myös hänen omiin sananvalintoihinsa ja ilmaisuun.

-Totta kai ministerin – edustaessaan koko hallitusta tai Suomea – täytyy tietysti valikoida sanojaan. Tämä on hyvin oleellinenkin kysymys. Toivoisinkin, että itseäni ja muita perussuomalaisia arvioitaisiin siltä pohjalta, mitä teemme näissä tehtävissä.

Suomi korostaa velkakestävyyttä ja uskottavaa finanssipolitiikkaa

Valtiovarainministeri Purra siis osallistui tällä viikolla Brysselissä ensimmäisiin EU-kokouksiinsa. Eilen kokoontui eurooppalaisten valtiovarainministerien euroryhmä, ja tänään on ollut vuorossa EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvoston Ecofinin kokous. Käsiteltävien asioiden joukossa on ollut myös muun muassa Ukrainalle annettava rahoitustuki.

Purran mukaan Ecofinin mielenkiintoisin ja tärkein keskustelu käytiin tänään aamiaisella finanssipolitiikan säännöistä.

-Kerroin kokouksessa lyhyesti Suomen alustavista kannoista. Edellisessä Ecofinin kokouksessa kesäkuussa Suomella ei vielä ollut hallitusta eikä kantoja. Suomi korostaa velkakestävyyttä ja uskottavaa finanssipolitiikkaa.

Purran mukaan yleinen tunnelma kokouksissa on ollut hyvä. Paikalla on ollut myös kansainvälistä mediaa, ja toimittajia, jotka eivät kuitenkaan ole kyselleet Suomessa pinnalla olevista asioista.

-Kansainvälinen media ei ole esittänyt kysymyksiä Suomessa keskusteltavista kohuista, enkä ole keskustellut näistä asioista myöskään kollegoiden kanssa.

SUOMEN UUTISET