

MATTI MATIKAINEN
Purralta kovaa kritiikkiä kokoomuksen ja SDP:n EU- ja ulkopoliittisille linjauksille: ”Sinipunahallitus ei muuttaisi mitään”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra piti poliittisen ajankohtaiskatsauksen tänään puolueen tuoreen maahanmuuttopoliittisen ohjelman julkaisutilaisuudessa. Etenkin muiden puolueiden pidäkkeetön EU:n ylistäminen sai kovaa arvostelua.
– Aina kun jostakin tavanomaisesta, vähäpätöisestä tai muuten yllätyksettömästä rakennetaan kohu, taustalla vaikuttaa asioita, joista huomio halutaan pois.
– Sen sijaan, että tällä hetkellä tai ensi kaudella kenenkään tarvitsisi miettiä EU- tai euroeroa tai perussuomalaisten vuoden 2019 EU-poliittisen ohjelman linjauksesta olisi mitään syytä saada kohtausta, tulevina kuukausina ja vuosina Suomen hallitus kylläkin saa eteensä nieltävää niin ennallistamisasetuksessa, ilmastopaketin eri osissa, uusissa tulonsiirto- ja velkainstrumenteissa ja ylipäätänsä kiristyvässä Brysselin ja suurten EU-maiden talutusnuorassa, Riikka Purra totesi.
Muiden linjaukset menneet pahasti metsään
Purra huomautti, että EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on kertonut jättävänsä pian Suomen eduskuntavaalien jälkeen esityksen uudesta rahastosta.
– Ja näistä sen paremmin kokoomus kuin sosiaalidemokraatitkaan eivät mielellään nyt ennen vaaleja puhuisi, Purra muistutti.
Purra muistutti, että muiden puolueiden johtohenkilöiden poliittiset analyysit esimerkiksi EU:n ja Venäjän suhteen ovat menneet monta kertaa pieleen.
– Milloin nämä henkilöt ovat varoitelleet russofobiasta, milloin on luotettu kaasuputkiin, kauppaan ja niiden tuomaan rauhaan, milloin ovat olleet kykenemättömiä edes nimeämään Suomen kansallista turvallisuusuhkaa. Nyt samat ihmiset paukuttelevat henkseleitä ja vetoavat turvallisuuspolitiikkaan. Jos tarkasti katsotaan, henkilöiden analyysit ovat menneet pieleen oikeastaan joka tasolla, Purra totesi.
Varaukseton ylistys on perusteetonta
Purran mukaan mitään syytä EU:n ylistämiselle ei ole. Purra nosti esimerkiksi Ukrainan sodan aikaiset toimet. EU:n ytimen muodostavat Saksa ja Ranska, joiden vastentahtoisuus ja hidastelu Ukrainan voimakkaassa auttamisessa on ollut silmiinpistävää koko sodan ajan.
– Jokainen merkittävä päätös on jäänyt ensin jumiin. Ilman Yhdysvaltojen ja Britannian päättäväistä toimintaa EU:ta tuskin kävisi kiittäminen lainkaan tässä määrin. Saksan vuosikymmenten aikana rakennettua merkittävää ja tietoista riippuvuutta Venäjästä ei kannata unohtaa. Ranskan presidentti Emmanuel Macron taas sovitteli viimeksi alle kaksi kuukautta sitten Venäjälle turvatakuita. Tästä seurasi pienempien jäsenmaiden diplomaattinen protesti eikä todellakaan ihme, Purra muistutti.
Nato on tärkein turvallisuusyhteisö
Perussuomalaisille tärkein kansainvälinen turvallisuusyhteisö tulee Purran mukaan olemaan Natossa.
– Naton jäsenenä Suomen oleellisin tehtävä on edelleen huolehtia omasta puolustuksestaan, mutta jäsenyyden myötä turvallisuusyhteisömme saa hampaat pelkkien poskisuudelmien sijaan, Purra muotoili.
– EU:ssa on puolensa, mutta yksikään niistä ei liity siihen, että suomalaisen kurkusta tungetaan alas Brysselin arvovallalla tulonsiirtoja, yhteisvelkaa, ilmastopolitiikkaa ja riisutun päätösvaltamme rippeitä, samalla kun kansallinen johto ja opposition sininen tolppa kumartavat syvempään kuin Kekkosen aikaan maantieteellisesti tehtiin toiseen suuntaan.
Purra toivoi elokuussa perussuomalaisten ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelmamme julkaisussa toivovansa, että tuleva Nato-jäsenyys saa aikaan sen, että EU-keskustelusta ja Suomen suhteesta unioniin tulee terveempää.
– Että Putin-kortin heiluttelu edes heikkenee. Ainakaan vielä ei ole näin tapahtunut, Purra harmitteli.
Vastauksia Orpolta ja Marinilta
Median tulisi Purran mielestä haastaakin kokoomusta ja demareita heidän EU- ja ulkopoliittisista linjoista kovemmin.
– Mikäli meillä olisi tiukka media, se kysyisi näiltä puolueilta, minkälaisen ennallistamisasetuksen – hinta-arvio tällä hetkellä Luken mukaan siis 19 miljardia – he ovat valmiita hyväksymään. Kuinka paljon päätösvaltaa metsistämme he ovat valmiita antamaan Brysselille?
– Entä kuinka monta miljardia maksetaan hiilinieluista? Entä pian komissiossa syntymässä olevien uusien velka- ja tulonsiirtopakettien kohdalla, mikä on kokoomuksen linja? Aikooko mahdollinen pääministeri Petteri Orpo käydä kuittaamassa tällaiset rahastot? Jos ette, voitteko luvata sen äänestäjille? Purra luetteli
Purra huomautti, että nämä ovat ajankohtaisia asioita, jotka tulevat päätettäväksi seuraavalla hallituskaudella.
Kokoomus ja demarit samalla linjalla
Vaikka kokoomus esiintyy tiukkana sosialidemokraattien suuntaan, on näiden puolueiden linja EU-asioissa kuitenkin Purran mukaan aivan samanlainen.
– Viime viikolla puheenjohtaja Orpo jälleen väitti, että tällaiset paketit eivät unionista hänelle käy. Uskokoon, ken tahtoo. Valitettavasti tässä oikeassa olemisesta ei saa politiikassa lisäpisteitä.
– Mikäli pääministeri on Orpo, hän tulee pokkaamaan samanlaiset laskut suomalaiselle veronmaksajalle ja ilolla antamaan päätösvaltaamme pois. Tämä on suorastaan kokoomuksen DNA:ssa, Purra arvosteli.
Orpo lupasi, ettei ilmastotoimista tingitä
– Jos joku kuvittelee, että sinipunahallitus varmasti tekisi edes järkevämpää metsäpolitiikkaa kuin nykyinen, muistutan, että Orpo on sanonut, että yhdestäkään ilmastotoimesta ei peräännytä, ja sitä paitsi, vain muutama päivä sitten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen jo sovitteli vihreitäkin samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa. Linjaerot koskivat leikkauksia, eivät suinkaan ilmastopolitiikkaa, Purra muistutti.
Suomessa onkin Purran mielestä liuta keskenään samanlaisia puolueita. Ne ajavat lopulta samanlaista politiikkaa, vivahde-eroin.
– Niiden hampaat ovat enemmän tai vähemmän näkyvissä riippuen siitä, ovatko ne hallituksessa vai oppositiossa, mutta kun ne ovat ohjaksissa, mikään ei muutu. Samanlaista veronmaksajan miljardien kaatamista maailmalle, maahanmuuttoon, ilmastohimmeleihin, mullesulle-rakenteisiin ja omille suosikkitahoille ja taustakuiskijoille.
– Vain perussuomalaiset eroaa tästä, ja se on syy sille, että meitä pelätään, Purra totesi.
Ei hallitukseen hinnalla millä hyvänsä
Äänestystuloksen ohjaamana kansa antaa puolueille mandaatin johtaa tätä maata seuraavalla kaudella. Perussuomalaiset tavoittelee Purran mukaan paikkaa hallituksessa, mikäli tulos siihen antaa aihetta.
– Me tavoittelemme paikkaa hallituksessa, mikäli näin on mahdollista edistää tavoitteitamme. Ei kaikkia, mutta tärkeimpiä ja ajankohtaisimpia. Emme lähde hallitukseen tukemaan muiden puolueiden omia linjoja eikä yhteistyötä voi syntyä vain niin, että me joustamme ja muut jatkavat kuten tähänkin saakka.
– Emme voi lähteä hallitukseen, joka sanoo kaikelle Brysselistä tulevalle kyllä, joka potkii suomalaista veronmaksajaa, yrittäjää ja teollisuutta kurjistavalla ilmasto- ja ympäristöpolitiikalla tai joka ei selvästi ja tuntuvasti kiristä Suomeen saapuvaa haitallista maahanmuuttoa, Purra linjasi.
Sinipuna ei muuttaisi mitään
Kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien kuin koordinoidut toimet viime viikolla vihjaavat kuitenkin Purran mielestä selvästi, että näille asioille ei uskalleta jatkossakaan tehdä mitään.
– Puolueiden kannalta on turvallisempaa hakea kumppaneita sieltä, mistä perinteisesti ennenkin. Äänestäjä voi sitten miettiä, millaista politiikkaa kokoomuksesta, sosiaalidemokraateista ja vihreistä koostuva hallitus tekisi, ja pitää hatustaan kiinni.
– Edes kokoomuksen koko ajan nouseva euromääräinen leikkausvaatimus ei tosiasiaa miksikään muuta. Sinipunahallitus jatkaisi nykyisen kaltaista ilmastopolitiikkaa, maahanmuuttopolitiikkaa ja EU-politiikkaa eikä kykenisi tasapainottamaan julkista taloutta menoleikkauksin. Tämä ei ole perussuomalaisten linja, Purra painotti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sinipuna Rahastot yhteisvelka ilmastotoimet EU-tukipaketit menoleikkaukset Ursula von der Leyen verovarat Emmanuel Macron Kai Mykkänen Maahanmuuttopolitiikka Julkinen talous Sanna Marin Petteri Orpo Ukraina Turvallisuus Venäjä vihreät SDP hallitus nato Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kokoomus haluaa Suomeen töihin bussikuskeja ja hoitajia kehitysmaista – Riikka Purran mukaan kokoomuksen malli on utopiaa: ”Ei ole positiivista julkisen talouden kestävyyden kannalta”

Perussuomalaiset on valmis leikkauksiin, kunhan suomalaisille tärkeisiin palveluihin ja sosiaaliturvaan ei kosketa: Säästöt maahanmuutosta ja muista maailmanparantamiskohteista

Wille Rydman sivaltaa kokoomusjohtoa: ”Petteri Orpoa hallitsee pelko”

Perussuomalaiset tekee oman epäluottamuslauseensa valtionvelasta – moitteita kokoomukselle EU-, ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikasta

Suomi saa EU:sta eteensä nieltävää ennallistamisasetuksessa, ilmastopaketin osissa ja uusissa tulonsiirto- ja velkainstrumenteissa: ”Näistä kokoomus ja sosiaalidemokraatit eivät mielellään puhu”

Perussuomalaisilta uusi maahanmuuttopoliittinen ohjelma: Suomen on lopetettava vastaanottamasta sellaista maahanmuuttoa, joka kuormittaa julkista taloutta

Suomeen saapuvat maahanmuuttajat eivät rahoita suomalaisten eläkkeitä tai paikkaa työvoimapulaa – tulijat ovat tulonsiirroista riippuvaisia ja kärsivät korkeasta työttömyydestä

Työperäiseen maahanmuuttoon palautettava kontrolli – ratkaisu työvoimapulaan löytyy kotimaisesta reservistä ja EU-alueella olevasta työvoimasta

Humanitaaristen maahanmuuttajien kotouttamisesta on siirryttävä kotiuttamiseen – perussuomalaiset haluaa alkaa vauhdittaa vapaaehtoista muuttoa maasta pois
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.