Kansanedustaja ja farmaseutti Minna Reijonen kummastelee tehtävien koronatestien määrän vähyyttä. Hallitus on tuonut esille, että testejä tehdään infektiolääkärin suosituksen mukaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Minna Reijonen pitää tärkeänä, että testejä tehtäisiin reilusti tarvittaessa. Kaikkia altistuneita ei automaattisesti testata. Ei myöskään terveydenhuollon henkilökuntaa. Tämä voi Reijosen mielestä olla melko riskialtista.

Liian monimutkainen systeemi

Reijonen toivoisi, että testiin pääseminen olisi yksinkertaisempaa. Nyt infektiolääkärin on hyväksyttävä , että epäily sairastumisesta täyttää kriteerit. Testin tekemiseen pitää olla vankat perusteet ja riittävä altistus. Ruotsissa testejä ollaan tehty enemmän.

– Kuinka voidaan olla varmoja, ettei henkilö ole altistunut tartunnalle, kun Suomessakin on todettu paljon sairastuneita? Paljonko on sairastapauksia, joita ei tiedetä? Eräiden lähteiden mukaan itämisaika on 2-12 päivää ja oireet voivat vaihdella. Testejä on mahdollista tehdä julkisella ja yksityisellä terveydenhuollon puolella, Reijonen toteaa.

Testien riittävyys varmistettava

Virus on vakavin heikkokuntoisille ja sairaille.

– Kuitenkaan Suomessa ei automaattisesti testata hoitohenkilökuntaa. Olisi ehkä aika miettiä testauksen tarpeellisuutta varsinkin kriittisessä kunnossa olevin potilaiden ja heikkokuntoisten vanhusten hoitotyötä tekevän henkilöstön osalta, Reijonen sanoo.

Reijonen toivoo, että testeihin pääsy olisi vaivatonta ja testejä tehtäisiin enemmän. Ilman testausta ei voi tietää tartunnan saaneiden määrää. Reijonen pitää tärkeänä, että testien riittävyys suomalaisille varmistetaan.

– On äärettömän tärkeää suojata hoitohenkilöstöä altistumasta virukselle.

Rokotteen ja lääkkeiden kehittäminen tärkeää

Apteekissa 25 vuotta farmaseuttina toiminut Reijonen pitää ehdottoman tärkeänä lääkkeen kehittämistä virukseen. Lääkettä tai rokotetta ei vielä ole. Reijonen kertoo, että tartuntataudeissa henkilö saa lääkkeensä maksutta.

– Kun koronavirukseen kehitellään lääke, tulisi sen olla maksuton sairastuneelle.

SUOMEN UUTISET