Turvapaikanhakijoiden seksuaalirikokset, vanhusten hoitoskandaali, erimielisyydet ilmastonmuutoksesta, kaikki nämä nähdään naapurissa. Suomessa ollaan nyt menossa ruotsalaiseen suuntaan ja tulossa on blokkivaalit oikeiston ja vasemmiston välillä. Paalupaikka vaaleissa on tällä kertaa tärkeämpi kuin koskaan, kun uutta hallitusta lähdetään muodostamaan. Siksi muut puolueet seuraavat Aftonbladetin mukaan nyt johtajaa.

Maahanmuuttokeskustelu on ruotsalaisarvion mukaan päässyt uuteen vauhtiin Oulun seksuaalirikosten myötä, kun poliisi epäilee raiskauksista turvapaikanhakijoita ja kiintiöpakolaisia.

– Mielipidemittausten mukaan kansallismielisten perussuomalaisten kannatusryntäys on tuolta peräisin, arvelee vaaliasiantuntija Göran Djupsund.

Ruotsalaisarviossa perussuomalaisten viimeisten vuosien tapahtumia täynnä oleva taival selostetaan neutraalisti ja perusteellisesti. Huomiota herättävää on se, että tässä yhteydessä tai muutenkaan ei ruotsidemokraatteja mainita sanallakaan.

Perussuomalaisten ilmastolinja miellyttää

Ilmastokysymys saa sen sijaan runsaasti huomiota ja nimenomaan näkemyserot perussuomalaisten ja sinisen tulevaisuuden sekä muiden puolueiden välillä. Muut puolueet ovat kilvan esittäneet erilaisia rajoituksia, holhousta ja määräyksiä kansalaisille. Fossiilisten polttoaineiden käyttökiellosta ja lihaverosta on puhuttu. Se on ärsyttänyt erityisesti maaseudun miespuolista väestöä.

– Perussuomalaisten mielestä suomalaisten osuus maailman päästöistä on niin yhdentekevä, ettei sen takia haluta vaikeuttaa kansalaisten arkea. Perussuomalaisten mukaan autoilu on kansan perusoikeus ja tällä nakerretaan erityisesti sosialidemokraattien kannatusta, Djupsund aprikoi.

Hallitukseen paalupaikalta

Ruotsissa parlamenttivaaleissa on perinteisesti äänestetty oikeiston tai vasemmiston blokkia ja hallitusratkaisu on ollut tämän jaon mukainen. Suomessa on sen sijaan totuttu useamman puolueen koalitiohallituksiin poliittisen kentänkin eri laidoilta.

Nyt Suomessa on Djupsundin mukaan toisenlainen tilanne, sillä sosialidemokraatit ja kokoomus ovat kumpikin ilmoittaneet, etteivät ne mene samaan hallitukseen. Kamppailu suurimman puolueen asemasta on tärkeätä siksi, vaalivoittaja pääsee muodostamaan hallitusta paalupaikalta.

– Siksi muut puolueet pyrkivät strategisesti liittoutumaan mahdollisen voittajan kanssa, ruotsalaistutkija arvioi.

Suomen Uutiset