Kun aseet puhuvat Malmössa ainakin yksi asia on varma: jengien käyttämät automaattipistoolit ja rynnäkkökiväärit on salakuljettu Ruotsiin Balkanin alueelta. Aseiden kysyntä vaihtelee sen mukaan, vallitseeko lähiöjengien välillä sota vai rauha. Tällä hetkellä laittomilla aseilla on Malmössa todella paljon kysyntää.

Aftonbladet-lehti on selvittänyt laittomien aseiden reittiä Balkanilta Ruotsiin. Balkan on Euroopan laittomien aseiden varasto siksi, että alueella on Jugoslavian hajoamiseen liittyvien sotien jäljiltä viljalti kättä pidempää. Malmö on tärkeä etappi taas siksi, että aseet tuodaan Ruotsiin Öresundin sillan ylitse Tanskasta.

Aseet piilotetaan autoihin

Aseet on helppo piilottaa ajoneuvoihin, koska ne ovat paljolti samaa metallia kuin autotkin. Tullin koirat pystyvät haistamaan ruudin, siksi aseet puhdistetaan huolellisesti ennen niiden piilottamista auton rakenteisiin. Aseet ovat käytettyjä, siksi vaikkapa uusimmat komposiittiaseet eivät sisälly rikollisten sortimenttiin.

Aftonbladetissa haastateltu henkilö myy yksittäisiä aseita ja harrastaa myös tukkukauppaa. Kymmenen torrakon erissä hinta on tietysti edullisempi. Koska aseet tulevat Ruotsiin juuri Malmön kautta, ne ovat siellä maan halvimpia. Siksi myös muualta Ruotsista tullaan kaupunkiin asekaupoille.

”Joku ammuttiin juuri minun aseellani”

Vähittäiskauppias piilottaa aseensa käyttäen mielikuvitusta. Niitä voi löytää niin metsäkuopista kuin tuiki tavallisista varastoista tai tyttöystävän vaatekaapista. Kaikkein ovelin tapa on piilottaa laittomat aseet syyttömän sivullisen autotalliin. Jos käry käy, jollakin muulla on selittämistä.

Rikolliset asekauppiaat miettivät myös eettisiä kysymyksiä:

– Joskus sitä käyskentelee ympäriinsä ja pohtii, että joku ammuttiin juuri minun aseellani. Jos en olisi myynyt sitä, tyyppi ei olisi nyt kuollut. Samoin joskus hautajaisissa alkaa ahdistaa kun ajattelee, että hitto, jospa se olikin minun aseeni! No, sellaistahan elämä on, mistä sitä koskaan voi tietää.