Ruotsin poliisi on saanut haltuunsa 13 000 valokuvan ja videon materiaalin, joka sisältää todisteita lasten hyväksikäytöstä. Varhaisimmat todisteet ovat vuodelta 2018, mutta muiden kiireidensä takia poliisi pääsee vasta nyt tositoimiin tutkinnassa. Osa rikoksista onkin saattanut jo vanhentua, kertoo SVT.

Ruotsin poliisi on saanut haltuunsa aineiston, joka sisältää 13 000 valokuvaa ja videota lasten hyväksikäytöstä. Materiaali on toimitettu poliisille amerikkalaisen organisaation kautta ja kuvamateriaali on peräisin useista eri sosiaalisista medioista vuodesta 2018 lähtien.

Aineistosta pyritään heti kättelyssä poimimaan törkeimmät tapaukset, joissa kuvaaja käyttää hyväksi omaa lastaan tai työskentelee lasten parissa. Loppuosa valtavasta materiaalista pitää vielä erikseen käydä perusteellisesti läpi sen selvittämiseksi, onko tapauksissa kyse pedofiilisen kuvaston hallussapidosta tai levittämisestä.

– Tämä on onnetonta monessakin mielessä ja osoittaa, kuinka suuresta ongelmasta on kyse, sanoo tutkinnanjohtaja Björn Sellström SVT:lle.

Osa rikoksista ehtinyt vanhentua

Poliisin rajalliset resurssit eivät ole aiemmin riittäneet materiaalin kattavaan läpikäyntiin mutta erikoisoperaation myötä valmista pitäisi tulla kesään mennessä.

Sellströmin mukaan on kuitenkin mahdollista, että osa rikoksista on ehtinyt vanhentua.

Vihjeet on jo jaettu Ruotsin eri poliisialueille ja samalla on laajennettu niiden henkilöiden piiriä, jotka joutuvat tarkastamaan mahdollisesti pedofoliaa sisältävää materiaalia. Operaation kiirellisyys edellyttää poliisilta lisäresurssien käyttöönottoa ja se on saanut aikaan voimakkaita reaktioita virkaikunnassa.

”Sisältö voi olla erittäin vastenmielistä”

”Työntekijät, esihenkilöt ja työsuojeluvaltuutetut ovat nyt huolissaan siitä, että työnantaja on pakottamassa henkilökuntaa työtehtävään, josta voi seurata pahaa oloa tai sairastumisia”, todetaan työsuojeluviranomaisen lausunnossa.

Tutkinnanjohtaja Sellström on samoilla linjoilla:

– Jaan materiaalin läpikäyntiin osallistuvien työtovereideni huolen. Sisältö voi olla erittäin vastenmielistä.

SUOMEN UUTISET