Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti keskustan Annika Saarikolle ja vihreiden Iiris Suomelalle, että bensan hinta on Suomessa jo hälyttävän korkealla. – On kerta kaikkiaan hölmöä väittää, että hintatason kasvu ja ostovoiman heikkeneminen johtuisivat aina jostain sellaisesta, mihin hallitus ei voi vaikuttaa – kyllä te voitte vaikuttaa, Purra sanoi eilen Keskuskauppakamarin puheenjohtajatentissä.

Ennätyskallis polttoaine raastaa autoilevien työmatkalaisten hermoja. Monella pumpulla bensasta saa joutua pulittamaan jo yli kaksi euroa litralta. Paitsi että työssä käyminen on monelle entistä kalliimpaa, leikkaa ennätyskallis bensa kansalaisen ostovoimaa myös välillisesti kuljetuskustannuksien kautta, sillä bensan hinnat siirtyvät ruuan ja muiden tuotteiden hintoihin.

Hieman päivästä riippuen, bensa on Suomessa EU-alueen toiseksi tai kolmanneksi kalleinta.

Seuraava veronkorotus aluevaalien jälkeen?

Hallitus korotti polttoaineveroa viime vuonna, ja seuraava veronkorotus saattaa tulla jo aluevaalien jälkeen.

Keskuskauppakamarin järjestämässä puoluejohtajatentissä valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) vähätteli ennätyskallista bensaa ja hallituksen politiikkatoimien vaikutusta pumppuhintoihin.

– Hallituksen toimien vaikutus veronkorotuksena on noin kuuden sentin luokkaa bensalitrassa, Saarikko selitti.

Polttoaineen hinnasta 60-70 prosenttia muodostuu veroista. Saarikko kuitenkin väitti, että polttonesteen hinta johtuisi markkinahintojen suhdanteista.

– Suurin vaikutus, miksi bensan hinta on niin korkealla, on öljyn maailmanmarkkinahinta ja se murros, jonka kanssa olemme tekemisissä riippumatta suomalaisista ratkaisuista. Energianhintakriisi muistuttaa siitä, että murros on käynnissä, Saarikko selitteli.

Kallis hinta vaikeuttaa jo työn tekemistä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti Saarikolle, että bensan hinta on Suomessa jo hälyttävän korkealla.

– Se vaikeuttaa jo työn tekemistä, erityisesti harvaan asutuilla alueilla, joissa työmatkat ovat hyvin pitkiä. Monet ihmiset joutuvat miettimään, kannattaako töissä enää käydä kun bensa maksaa niin paljon, Purra sanoi.

Polttoainekuritukselle on vaihtoehtoja. Perussuomalaiset on usein aiemmin esittänyt ilmastotoimien maltillistamista. Tuoreessa vaihtoehtobudjetissaan perussuomalaiset myös esittää polttoaineverojen keventämistä 254 miljoonalla.

Vihreiden Suomela selitteli umpisekavia

Vihreiden Iiris Suomela pyrki poisselittämään hallituksen ilmastotoimien vaikutusta bensan hintaan.

– Nyt pitää erottaa toisistaan ilmastotoimet ja indeksikorotukset. Indeksikorotus, mikä tehtiin tällä hallituskaudella, on tehty monta kerta aiemminkin, siinä ei ole kyse ilmastotoimesta, Suomela päästeli.

Suomelalta ei heru ymmärrystä bensapumpulla tuskaileville kansalaisille. Suomelan logiikan mukaan bensavero ei edes kurittaisi köyhiä.

https://twitter.com/iiris_suomela/status/1207220155614474241

Pumppuhinnat uhkaavat nousta lisää

Purralle Saarikon ja Suomelan selitykset eivät menneet läpi.

– Suomessa on jo EU:n lähes kalleinta bensaa. Kyllä saa olla melkoiset indeksikorotukset, kun täällä sellaiseen pystytään. Samaan aikaan hallitus on keväällä tekemässä uusia ilmastotoimia, vihreät haluaa myös kansallisen liikenteen päästökaupan, joka nostaisi pumppuhintoja vielä 70 senttiä litralta.

– On kerta kaikkiaan hölmöä väittää, että hintatason kasvu ja ostovoiman heikkeneminen johtuisivat aina jostain sellaisesta, mihin hallitus ei voi vaikuttaa – kyllä te voitte vaikuttaa. Te voitte vaikka laskea bensaveroa, Purra muistutti.

SUOMEN UUTISET