Hallitus lupasi korvata kunnille koronasta aiheutuneet kustannukset kokonaisuudessaan. Nyt kuitenkin valtioneuvosto on lähettänyt lausuntokierrokselle asetusluonnoksen koronakustannusten kompensaatiosta, jonka pohjalta osa kunnista on laskenut, että niille korvattaisiinkin vain noin puolet todellisista kustannuksista.

Kunnat ovat aivan oikeutetusti älähtäneet valtioneuvoston asetusluonnoksesta ja vaatineet hallitusta pitämään lupauksensa.

– Kyse ei ole ahneudesta, vaan todellisesta isosta huolesta, että rahat eivät riitä, sanoo kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo.

– Unohtaako hallitus keskustan tuella pienet kunnat ja niiden huolet kokonaan? Ja ajaako se taas kunnat leikkaamaan palvelujaan kattaakseen valtion pettämät lupaukset? Slunga-Poutsalo kysyy.

Jokainen kunta odottaa täyttä korvausta

Tautitilanne on koko pandemian ajan haastanut kaikenkokoisia kuntia. Niin kustannukset kuin hoitovelkakin ovat kasvaneet merkittävästi. Kustannusten täyttä korvaamista odottaa jokainen kunta.

– Jos hallitus nyt tästä lupauksestaan luistelee, niin miten mahtaa käydä muille hankkeille, joihin hallitus on luvannut valtion täysimääräisen korvauksen? Myös esimerkiksi oppivelvollisuuden pidentäminen ja maksuton toinen aste on luvattu ja tulee kompensoida kunnille, Slunga-Poutsalo painottaa.

Suomen Uutiset