Eurofoundin tutkimus kertoo varsin yllätyksettömän viestin: kesän aikana suomalaisten ja ”nuukan nelikon” kansalaisten luottamus Euroopan unioniin ja oman maan hallitukseen on tippunut. Sen sijaan pandemiapaketista eniten lahjoituksia saaneissa maissa luottamus EU:hun paranee, Politico kertoo.

Eurofoundin mitta-asteikolla 1 tarkoittaa olematonta luottamusta ja 10 täyttä luottamusta. Italiaisten ja espanjalaisten silmissä luottamus EU:hun on kasvanut eniten.

Italialaisten luottamus koheni huhtikuun lukemasta 4,1 peräti 5,2 pisteeseen. EU on italialaisten mielestä nyt inauksen luotettavampi kuin maan oma hallitus. Espanjalaisten EU-luottamus koheni 4 pisteestä 5,1 pisteeseen. Maan hallitus sai italialaisten tapaan pienemmät luottamusluvut.

Maksajien into vähäistä

Yhdeksän EU-maan on laskettu maksavan tulonsiirtoja lopuille jäsenmaille. Viidessä maksajamaassa luottamus Euroopan unioniin ja omaan hallitukseen paineli alamäkeä.

Luottamus karisi Suomessa ja nuukana nelikkona (Ruotsi, Tanska, Alankomaat ja Itävalta) tunnetuissa maissa.

Suomalaisten luottamus EU:hun vajosi 6,5 pisteestä 5,5 pisteeseen. Maamme hallituksen luottamusluvut pakittivat kesän aikana 7,6 pisteestä 6,5 pisteeseen.

Näissä viidessä maassa luottamus maan hallitukseen on suurempi kuin luottamus EU:hun.

Henri Alakylä