Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto teki toimenpidealoitteen yksineläjienasiainvaltuutetun viran perustamisesta.

Yksin asuvia oli Suomessa vuonna 2017 Tilastokeskuksen mukaan 1 162 308 henkilöä ja yksin elävien määrä kasvaa perheitä nopeammin. Asuntokunnista noin 42 % oli yhden hengen asuntokuntia.

– Yksin asuvien taloudellinen asema ei ole kuitenkaan yhdenvertainen suhteessa pariskunnissa eläviin. Yhteiskuntaa rakennetaan edelleen valtaosin kahden aikuisen tuloilla elävien kotitalouksien maksukyvyn mukaisesti, vaikka yksin asuvia on asuntokunnista lähes puolet – ja suurimmissa kaupungeissa jo yli puolet, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan jopa 30 prosenttia yksin asuvista tienaa alle 1 100 euroa. Sinkkuopiskelijoiden lisäksi joukossa on muun muassa yksinhuoltajia, eläkeläisiä, työttömiä sekä pitkäaikaissairaita.

Yksinelävät jääneet syrjään päätöksenteossa

Yksineläjät ovat jääneet syrjään poliittisessa päätöksenteossa. Esimerkiksi asumistuki on linjattu perheitä suosivaksi, vaikka 60 prosenttia sen saajista on yksin eläviä.

– Muitakin epäkohtia on, sillä esimerkiksi perintöveroa joutuu maksamaan enemmän, jos perinnönjättäjä on lapseton. Myös kotitalousvähennystä saa vähemmän, jos asuu yksin, Lehto muistuttaa.

– Jotta yksin elävien ääni ja oikeudet saataisiin paremmin kuuluville ja huomioitaisiin paremmin poliittisessa päätöksenteossa, tulisi Suomeen perustaa yksineläjienasiainvaltuutetun virka.

SUOMEN UUTISET