Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio on tehnyt eduskunnassa tänään 19.9. kirjallisen kysymys sähkönsiirtohinnoista. Tavio kysyy, mitä pääministeri Rinteen hallitus aikoo tehdä kohtuullistaakseen sähkönsiirtohinnoittelua.

Ville Tavio moittii nykyistä tilannetta, jossa tavallinen sähkönkuluttaja on voimaton hintojen noustessa. Tänä vuonna jo 20 sähköverkkoyhtiötä on ilmoittanut hinnankorotuksista. Uusin uutinen on Caruna-yhtiön keskimäärin viiden prosentin hinnannosto verottomiin yksikköhintoihin.

Kohtuullisuus ei toteudu

Sähkömarkkinalain mukaan sähköverkkopalvelujen hinnoittelun on oltava kokonaisuutena arvioiden kohtuullista. Tavion mielestä kohtuullisuus ei toteudu hintojen jatkuvasti noustessa.

– Sähköyhtiön voi sentään kilpailuttaa, mutta siirtoyhtiötä ei kuluttaja saa valita, joten siirtoyhtiöillä on alueellisia monopoleja, Tavio sanoo.

Siirtohinnat eivät riipu kulutuksesta

Tavio kiinnittää huomiota siihen, että sähkönsiirtolaskut muodostavat jo oleellisen osan tavallisten suomalaisten sähkökuluista.

– Omaan sähkönkulutukseen on mahdollista vaikuttaa, mutta siirtohinnat eivät riipu kulutuksesta. Tilanne on turhauttava valtavalle joukolle suomalaisia, Tavio sanoo.

Myös tälle vuodelle laatimassaan vaihtoehtobudjetissa perussuomalaisten eduskuntaryhmä esitti, että hallituksen pitäisi ryhtyä toimenpiteisiin varmistaakseen, että sähkönsiirron osuus kuluttajan sähkölaskusta pystytään laskemaan kohtuulliselle tasolle.

SUOMEN UUTISET