Trumpin haastaja sai New Hampshiressa ensimmäiseltä äänestysalueelta täydet 100 prosenttia äänistä, mutta Trump sai lopulta selkeän voiton. Nyt ihmetellään enää sitä, kuinka kauan Nikki Haley jaksaa vielä sinnitellä kisassa.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis vetäytyi republikaanien presidenttikisasta sunnuntaina ja ilmoitti siirtyvänsä Donald Trumpin tukijaksi. Tämän jälkeen esivaaleista tuli Trumpin ja Nikki Haleyn kaksinkamppailu.

Nikki Haleylle ennustettiin New Hampshiren esivaaleissa huomattavasti parempaa kannatusta kuin Ohiossa. Niin myös kävi: Haley pärjäsi jopa gallupeja paremmin saaden vajaat 44 prosenttia äänistä. Mutta hän ei saanut sitä yllätysvoittoa, jonka hän olisi tarvinnut pitääkseen rahoittajansa tyytyväisinä.

Donald Trump sai yli 54 prosenttia äänistä, mutta hän ei saanut kaipaamaansa tyrmäysvoittoa, jolla olisi saanut Haleyn kokonaan pois kisasta. Ovensuukyselyjen mukaan tärkeimmät poliittiset kysymykset Trumpin äänestäjille olivat maahanmuutto ja talous.

Täyspotti ensimmäiseltä äänestysalueelta

New Hampshiren esivaalit alkoivat Haleyn kannalta lupaavasti: hän sai täydet 100 prosenttia äänistä ensimmäiseltä tuloksensa julkaisseelta äänestysalueelta. Dixville Notch -nimisessä kylässä on 1960-luvulta asti järjestetty esivaalit heti vuorokauden vaihduttua puolen yön jälkeen.

Aikoinaan Balsams Grand Resort -hotellissa pidetty äänestys oli suuri mediatapahtuma. Nyt lomahotelli on suljettu ja koko kylässä on enää puolisen tusinaa äänioikeutettua, mutta heistä jokainen antoi äänensä Nikki Haleylle. Neljä äänestäjistä oli rekisteröitynyt republikaanien kannattajiksi ja kaksi sitoutumattomiksi.

Bidenin kannattajiakin äänestämässä

Yhdysvaltain vaalijärjestelmän erikoisuus on, että äänioikeutettuja vaaditaan rekisteröitymään äänestäjiksi. Säännöt vaihtelevat osavaltioittain, mutta yleensä henkilön on ilmoitettava rekisteröityessään, onko hän demokraattien vai republikaanien äänestäjä vai sitoutumaton äänestäjä.

Rekisteröityessä ilmoitettu puoluekanta ei kuitenkaan sido äänestäjää varsinaisena vaalipäivänä, mutta osavaltiosta riippuen se voi rajoittaa hänen mahdollisuuttaan osallistua puoluekohtaisiin esivaaleihin. New Hampshiressa demokraattien äänestäjäksi rekisteröitynyt ei saa äänestää republikaanien esivaaleissa, mutta sitoutumaton äänestäjä saa.

Tämä mahdollistaa sen, että demokraattien kannattaja voi ilmoittaa olevansa sitoutumaton ja antaa äänensä republikaanien esivaaleissa Nikki Haleylle ihan vain kampittaakseen Trumpin pääsyä presidenttiehdokkaaksi. Varsinaisissa vaaleissa sama henkilö voi sitten äänestää Bidenia. Gallupien mukaan Haleyn odotettiin saavan Trumpia enemmän ääniä nimenomaan sitoutumattomilta äänestäjiltä, ja niin myös tapahtui.

New Hampshiressa pidettiin samaan aikaan myös demokraattien esivaalit, joissa oli listalla vähemmän tunnettuja ehdokkaita, joilla ei ole mitään mahdollisuutta päästä demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Istuva presidentti Joe Biden ei ollut New Hampshiren esivaaleissa virallisesti edes ehdolla puolueen sisäisten organisointisotkujen takia.

Trump: ”Kohta ehdokkaita on enää yksi”

New Hampshiren esivaalituloksen jälkeen kysymys on enää siitä, kuinka kauan Haley jaksaa vielä sinnitellä kisassa. Trump oli maanantaina kampanjatilaisuudessa pitämässään puheessa luottavainen sen suhteen, että hän olisi kohta ainoa ehdokas.

– Republikaanisesta puolueesta tulee päivä päivältä yhtenäisempi, Trump sanoi.

– Alussa kilpailevia ehdokkaita oli 13 ja nyt meitä on vain kaksi. Luulen, että huomisen jälkeen on vain yksi.

Trumpin toive ei vielä toteutunut, mutta kaikille alkaa olla selvää, että presidentinvaalit käydään Joe Bidenin, 81, ja Donald Trumpin, 77, välillä. Haley sanoi puheessaan, että tämä ”uusintaottelu 80-vuotiaiden ehdokkaiden kesken” on sellainen, jota useimmat amerikkalaiset eivät haluaisi.

Miljardöörit Haleyn tukena

Nikki Haley on saanut kampanjansa tukijoiksi useita miljardöörejä, koska hänet nähtiin ainoana ehdokkaana, jolla on todelliset mahdollisuudet Trumpin kaatamiseen. Vaalirahaa on kerätty viime vuodesta lähtien jo yli 40 miljoonaa dollaria. Ohion esivaalien pettymyksen jälkeen osa tukijoista alkoi kuitenkin perua puheitaan: rahoitus loppuisi, jos New Hampshiressa ei tulisi menestystä.

Vielä New Hampshiren tuloksen julkistamisen jälkeenkin Haley vakuutti, että hän tulisi pysymään mukana kisassa ainakin kotiosavaltionsa Etelä-Carolinan 24. helmikuuta pidettäviin esivaaleihin asti. Hänen kampanjatiiminsä on varannut Etelä-Carolinasta mainosaikaa jo puolella miljoonalla.

Haley toimi kaksi kautta Etelä-Carolinan kuvernöörinä vuosina 2010-2017. Toisen kauden hän jätti kesken, kun silloinen presidentti Donald Trump nimitti Haleyn Yhdysvaltain YK-suurlähettilääksi.

SUOMEN UUTISET