Poliisien ammattiyhdistys lahjoitti kollegoilleen kahvimukit, koska sellaisia ei uudella poliisasemalla ollut. Poliisijohdon mielestä ammattiyhdistyksen mukit olivat ”pelottavia ja rasistisia”, koska niissä oli ohut sininen viiva. Mukien käyttäminen kiellettiin.

Berliinin poliisijohto oli unohtanut tilata kahvimukeja upouudelle Kottin poliisiasemalle Kreuzbergin kaupunginosassa, kertoo BZ-lehti. Poliisien ammattiyhdistys tuli hätiin ja lahjoitti kollegoille ammattiliiton logolla varustettuja kahvimukeja.

Lahjoitus johti kuitenkin rasismikohuun, koska mustan kahvimukin keskellä kulki ohut sininen viiva. Poliisijohto päätti, että kahvimukeja ei saa käyttää.

Yhdysvalloissa ohutta sinistä viivaa on käytetty solidaarisuuden osoituksena palveluksessa kuolleille tai vammautuneille poliiseille. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi kangasmerkkinä vaatteissa.

”Pelottava ja rasistinen” symboli

Berliinin poliisijohto on kuitenkin sitä mieltä, että mustat ”kokevat sen pelottavana ja rasistisena”, koska jotkut oikeistolaiset ryhmät Yhdysvalloissa ovat mielenosoituksissa kantaneet sinisellä viivalla varustettua lippua. Siksi Berliinin poliisijohto pelkää, että symbolilla voisi olla ”sama vaikutus” Berliinissä asuviin mustiin.

Tässä puhutaan siis poliisiaseman kahvihuoneen kaapissa olevista mukeista. Kahvimukien kyljessä oleva ohut sininen viiva voi poliisijohdon tiedottaja Beate Ostertagin mukaan aiheuttaa epäilyksiä poliisin ”neutraaliudesta, objektiivisuudesta ja perustuslain noudattamisesta”.

”Berliinin poliisilla on siniset univormut”

Berliinin poliisien ammattiyhdistyksen tiedottaja Benjamin Jendro sanoo, että mukiasiassa ei pitäisi sortua ylitulkintoihin.

– Berliinin poliisilla on siniset univormut ja me puhumme ohuesta sinisestä viivasta, Jendro sanoo.

Kielikuva siitä, että poliisit ovat ”ohut sininen viiva”, joka erottaa yhteiskunnan kaaoksesta juontaa juurensa Krimin sotaan. Balaklavan taistelussa vuonna 1854 punaiseen asetakkiin ja kilttiin pukeutunut skottirykmentti muodosti taistelukentälle ”ohuen punaisen viivan”, joka urhoollisesti torjui venäläisen ratsuväen rynnäkön.

SUOMEN UUTISET