Ylen toimittaja Juhani Kenttämaa on julkaissut tuohtuneen, väkivallalla fantasioivan Facebook-kirjoituksen, jossa hän sättii kohtaamaansa mersukuskia ”ihmisjätteeksi”. Useat Kenttämaan yleläiset kollegat kannustavat ja tsemppaavat riehaantunutta toimittajaa.

Kenttämaa kirjoittaa:

”Onko tehokkaampaa tapaa viestiä olevansa totaalinen ihmisjäte, kuin liimaamalla uuden Mersunsa takaikkunaan ’Refugees NOT welcome’ -tarran? En keksi. Tällanen kärry tuli vastaan Kivinokalla. Teki mieli heittää kivellä nokkaan.”

Avauksesta innostuneet Facebook-keskustelijat kiihdyttävät kierroksia:

”Kivellä nokkaan”, ”Roskasakkia”, ”Kusipää”, ”Kivellä nokkaan. Autoa ja kuljettajaa!”

Kenttämaan päivitykseen on reagoitu vaihtelevilla tavoilla. Useat yleläiset peukuttavat tai ”vihanaamaavat” ihmisarvoa alentavaa ja väkivallalla fantasioivaa päivitystä. Rivitoimittajien lisäksi myös journalistista johtoporrasta on tempautunut mukaan. Yle Uutisten tuottaja Ilona Koivisto ja Ylen tiimimanageri Mari Sarolahti tsemppaavat ihmisjätepäivitystä.

Väkivalta saa peukkua myös kansalaisaktivisti Syksy Räsäseltä, Meillä on unelma -festivaaleja järjestäneeltä toimittajalta Janne Flinkkilältä ja sekä vihreiden ex-kansanedustaja Rosa Meriläiseltä. Meriläinen on toistuvasti itse harmitellut julkisuudessa saamaansa vihapostia.

Juhani Kenttämaa on juontanut Ylellä Battle-nimistä väittelyohjelmaa, ”..jonka tehtävä on parantaa vallitsevaa keskustelukulttuuria ja kannustaa yhteiskunnalliseen ajatteluun.”

On epäselvää, miten pohdinta ihmisten vahingoittamisesta väärien mielipiteiden vuoksi parantaa vallitsevaa keskustelukulttuuria.

Ylen ohjeistuksissa kielletään väkivaltaan yllyttäminen

Kenttämaan some-kirjoittelua ei voine pitää asianmukaisena ainakaan Ylen sisäisen ohjeistuksen perusteella. Viesti on rajussa ristiriidassa Ylen eettisten ohjeiden kanssa, joissa todetaan:

”Ihmisarvoa loukkaavat esimerkiksi syrjintä, väkivaltaan yllyttäminen sekä yksilöön tai kansanryhmään kohdistuvan vihan lietsonta. Tällaiset sisällöt torjumme ja poistamme ne niiden tultua tietoomme.”

”Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. vakaumusta tai muuta henkilön ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti. Ihmisarvoa loukkaavat esimerkiksi syrjintä, väkivaltaan yllyttäminen sekä yksilöön tai kansanryhmään kohdistuvan vihan lietsonta. ”

Ohjeet muistuttavat myös: ”Emme anna seikkaperäisiä ohjeita rikosten tekemiseen emmekä kannusta rikolliseen toimintaan tai tue tällaista toimintaa.”

Ylen sosiaalisen median ohjeistuksessa taas neuvotaan toimittajia seuraavasti: ”Mieti, miten toimintasi sosiaalisessa mediassa vaikuttaa uskottavuuteesi Ylen työntekijänä” ja: ”Punnitse, miten ilmaiset mielipiteesi: kyseenalaistavatko ne sinun tai Ylen luotettavuuden muiden silmissä.”

Ylen toimittajat sekoilleet somessa ennenkin

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Ylen toimittaja esittää kyseenalaisia väitteitä sosiaalisessa mediassa. Reilu vuosi sitten Ylessä esimiestehtävissä työskentelevä Kari Haakana kirjoitti twitterissä Ilta-Sanomien päätoimittajaan Ulla Appelsiniin viittaavan törkeän tekstin, jossa hän kaipasi kameran välityksellä suoraa lähetystä Appelsinista ”suorituselimet näkyvissä”.

Vuonna 2015 toimittaja Abdirahim Husu Husseinin taas kirjoitti yksityishenkilölle facebook-viestin jossa Hussein toivotti: ”Syö paskaa ja kuole pois!”

Lisäys 14.8.2017: Kenttämaan Facebook-päivitys ei ole enää julkisena näkyvissä.

SUOMEN UUTISET