Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kes.) keskeyttää selvityksen liikenneverkkoyhtiöstä. Bernerin viime viikolla esittelemä yhtiömuotoinen toimintamalli ei saanut kannatusta. Autoverosta ei näillä näkymin olla luopumassa, ja tämän takia liikenneverkkoyhtiö jäisi vaille asiakasmaksutuloja. Hankkeelta putoaa näin ollen pohja pois.

– Selvityksen lähtökohta oli, että liikkumisen kustannukset eivät nouse. Pääministeri Sipilän kanssa on sovittu, että autoverosta ei luovuta, ja sen vuoksi liikenneverkkoyhtiö ei voisi saada toimintaansa varten riittäviä asiakasmaksutuloja. Liiketaloudellisia edellytyksiä liikenneverkon kehittämiseksi ei siten ole olemassa, joten keskeytämme selvityksen, toteaa Berner tiedotteessa.

Vaikka yhtiömuotoinen toimintamalli ei nyt saanutkaan kannatusta, Bernerin mukaan liikenneverkon rahoitus vaatii uudistamista.

– Meillä on edelleen ratkaistavana useita isoja kysymyksiä, jotka liittyvät väylien rahoitukseen, kehittämiseen ja päästövähennyksiin. Myös vastuunjako valtion ja tulevien maakuntien kanssa on ratkaistava, Berner toteaa.

SUOMEN UUTISET