Kerätkää kaikki mahdolliset ”jihadistituet”, kehottaa brittiläinen vihasaarnaaja Anjem Choudary. Hän tekee itse niinkuin opettaa – sanomalehti Telegraph kertoo saarnaajan lypsäneen sosiaalitukijärjestelmältä jopa puoli miljoonaa puntaa.

Britanniassa on huolestuttu sosiaalietuuksien väärinkäytöksillä saatujen varojen kanavoinnista terrorismin rahoitukseen. Satojen terrorismiverkostoihin kytkeytyneiden pelätään käyttävän hyväkseen sosiaaliturvajärjestelmää rahoittaakseen toimintaansa. Asia nousi julkisuuteen, kun kahden islam-fanaatikon havaittiin nostaneen asumistukea väärin perustein ja kanavoineen varat Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen toteutukseen.

Asian julkistamisesta raivostuneet britit ovat vaatineet lisäselvityksiä. Brittiviranomaiset ovat joutuneet myöntämään, ettei heillä ole tarkkaa käsitystä ongelman mittaluokasta.

Toiminta vaikuttaa systemaattiselta. Esimerkiksi Birginhamin kaupunki on maksanut 5400 puntaa etuuksia belgialaiselle Anouar Haddouchi -nimiselle miehelle sillä aikaa, kun tämä oli asunut Syyriassa. Hänen epäillään osallistuneen terroristijärjestö ISIS:n toimintaan.

Haddouchin entinen vuokraisäntä oli yrittänyt viestittää viranomaisille, ettei mies enää asu ilmoittamassaan osoitteessa, mutta tällä ei ollut vaikutusta tukien maksatukseen. Vaikka Haddouchi oli jo poistunut maasta, kaupunki jatkoi rahan syytämistä hänen pankkitililleen yhdentoista kuukauden ajan.

Kertyneet varat kanavoitiin kahdelle Haddouchin tuttavalle, Mohamed Ali Ahmedille ja Zakaria Boufassille. He nostivat rahat pienissä erissä ja luovuttivat ne lopulta Mohamid Abrinille. Viimeksi mainittu tunnetaan Brysselin lentokenttäiskun ”hattumiehenä”.

Brussels_suspects_CCTV
Brysselin lentokenttä. Mohamed Abrini kuvassa oikealla. Kuva: wikipedia.

Scotland Yardin terrorismin vastaisen osaston esimies David Videcette summaa tilanteen kolkon kuvan.

– Etuusjärjestelmän hyväksikäyttö tiedetään yleiseksi tavaksi rahoittaa terroristien toimintaa jo vuosien ajalta.

SUOMEN UUTISET