Avoimia rajoja kannattavat poliitikot ja tutkijat ovat aina jaksaneet muistuttaa siitä, että avoimesta maahanmuuttopolitiikasta huolimatta Ruotsin talous on vahva ja työttömyysluvut ovat alhaisemmat kuin Suomessa. Eurostatin uusimpien tilastojen mukaan tähän on tullut muutos: Ruotsissa työttömyys on nousussa ja työttömyysaste on suurempi kuin Suomessa.

EU:n alaisen Eurostat-tilastotoimiston tuoreimpien tilastojen mukaan EU-maiden keskimääräinen työttömyysaste oli elokuussa 6,2 prosenttia, eli kaikkein alhaisimmillaan vuodesta 2000. Eurovaluuttaan kuuluvien maiden työttömyysaste oli selvästi korkeampi: 7,4 prosenttia.

Kaikkein alhaisimmat työttömyysasteet olivat Tsekin tasavallassa (2,0 %) ja Saksassa (3,1 %).

Ruotsi EU:n pohjasijoilla työttömyydessä

Ruotsalainen Expressen-lehti huomauttaa pääkirjoituksessaan, että Ruotsi on yksi niistä kolmesta EU-maasta, joissa työttömyys on kasvanut edelliseen vuoteen verrattuna (6,3:sta 7,1 prosenttiin). Vieläkin huolestuttavampana Expressen pitää sitä, että Ruotsi on sijalla 24 kaikkiaan 28:n EU-maan joukossa. Toki Ruotsi on vielä kaukana Espanjan (13,8 %) ja Kreikan (17 %) surkeista työttömyysluvuista.

Suomen työttömyysaste (6,8 %) on elokuun tilastossa alhaisempi kuin Ruotsin, vaikka Suomi kuuluu eurovaluuttaan.

Punavihreillä ei ratkaisua maahanmuuton ongelmiin

Pääministeri Stefan Löfvenin hallitus asetti tavoitteekseen, että Ruotsin työttömyys olisi EU:n alhaisin vuonna 2020. Expressen pitää tilastojen osoittamaa työttömyyden nousua valtavana mahalaskuna Löfvenin haaveille. Lehti toteaa, että Ruotsiin kohdistunut poikkeuksellisen suuri maahanmuutto on vaikuttanut ratkaisevasti työttömyyden kehitykseen.

Mutta samalla Expressenin pääkirjoitustoimittaja korostaa, että suuri maahanmuutto on ollut täysin tietoisen politiikan tulos. Punavihreä hallitus on jatkuvasti vakuuttanut, että heiltä löytyvät ratkaisut turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen aiheuttamiin haasteisiin. Mutta ratkaisuja ei löytynytkään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti äskettäin esille Ruotsin maahanmuuttopolitiikan varoittavana esimerkkinä, jota Suomen ei pidä seurata. Ruotsissa on jo pitkään pyritty hämärtämään humanitaarisen ja työperäisen oleskeluluvan välistä rajaa. Tällaisen menettelyn seuraukset julkiselle taloudelle ovat tietenkin tuhoisat.

SUOMEN UUTISET