Europarlamentin täysistunnossa Strasbourgissa käytiin eilen illansuussa keskustelu otsikolla EU-rikosten luettelon laajentaminen vihapuherikoksiin ja viharikoksiin. Teuvo Hakkarainen osallistui keskusteluun tyrmäämällä koko vihapuhekäsitteen.


EU-komissio haluaa, että vihapuheesta tulisi rangaistavaa koko unionin alueella ja että unionin perussopimuksessa lueteltu lista EU-rikoksista pidentyisi niin, että se kattaisi myös vihapuheen ja viharikokset.

Keskustelu aaltoili laidasta laitaan ja mepit olivat huolissaan kuka mistäkin mahdollisesti vihapuheeseen vaikuttavasta asiasta tai vihapuheen kohteeksi joutuneista tahoista. Puheissa vilahtelivat esimerkiksi Gazan tilanne, feministit, juutalaiset, muslimit, romanit, äärioikeisto, sosiaalisen median algoritmit ja koulukiusaaminen.

”Viherpunikkien keksimä uusi sana”

Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (ps/ECR) tyrmäsi puheessaan koko vihapuhetermin.

– Vihapuhekäsite on viherpunikkien keksimä uusi sana ja keino rajoittaa sananvapautta. Jos viherkommunisteja kuuntelee, maailmassa ei muuta olekaan kuin vihapuhetta ja rasismia: ottavat mallia Neuvostoliitosta! Näin suun tukkiminen sielläkin eteni.

Johtaa itsesensuuriin ja diktatuuriin

Hakkarainen totesi myös, että vihapuhekäsite on tulkinnanvarainen.

– Ihmisen on mahdotonta puhua niin, ettei joku loukkaantuisi. Tätä varten netissä vaanii puolestaloukkaantujien armeija. Tehtävään on palkattu rääkymään myös tyhjänpäiväisiä viranhaltijoita.

– Näiden täysin tulkinnanvaraisten vihapuhekäsitteiden ujuttaminen lainsäädäntöön on vaarallinen tie. Aluksi se johtaa itsesensuuriin ja lopulta diktatuuriin, Hakkarainen varoitti.

SUOMEN UUTISET