Hallitusohjelmassa on useita painotuksia, joihin voi yhtyä. Esimerkiksi infrastruktuuriin ja koulutukseen liittyvät ”tulevaisuusinvestoinnit”, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

– Kysymyksiä herättää enemmänkin se, millä tämä aiotaan rahoittaa. Rahoitus tuntuu lepäävän epärealististen kasvuodotusten ja työllisyysasteen kehittymisen varassa. Verottamalla ja kustannuksia nostamalla harvoin luodaan kasvua. Pysyväisluonteisia menoja ei liioin pidä rahoittaa kertaluonteisilla tuloilla, esimerkiksi valtion omaisuutta myymällä.

– Kuten odottaa sopii, turhia menoja ei aiota karsia vaan paisuttaa. Esimerkiksi kehitysavun nostaminen tavoitteen mukaisesti 0,7 % bruttokansantuotteesta tarkoittaa 600 miljoonaa euroa lisää kuluja vuodessa. Pelkästään tämä nielee kokonaisuudessaan sen nettohyödyn, jonka hallitus laskee saavansa verojen kiristyksillä, Halla-aho varoittaa.

Turvapaikkajärjestelmän hyväksikäyttöä helpotetaan

Halla-aho painottaa, että kunnianhimoinen ilmasto-ohjelma ja polttoaineiden veronkorotukset osuvat ennen kaikkea suurten kaupunkien ulkopuolella asuviin ja pieni- ja keskituloisiin.

– Haittamaahanmuuttoon ei aiota puuttua. Pakolaiskiintiötä kasvatetaan vähemmän kuin olisi voitu pelätä, mutta esimerkiksi ”turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa” aiotaan kehittää. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että järjestelmän hyväksikäyttöä valituksia tehtailemalla ei vaikeuteta vaan helpotetaan. Laittomasti maassa oleville turvataan julkisia palveluja. Vaikuttavia keinoja epäterveiden houkuttimien karsimiseen ei esitetä, Halla-aho sanoo.

– Kuvaava yksityiskohta on, että lapsilisiin esitetään korotusta 4. ja 5. lapsen kohdalla. On helppoa nähdä, mikä on kohderyhmä.

Vahingollista politiikkaa luvassa laajalla rintamalla

Positiivista hallitusohjelmassa on Halla-ahon mielestä puuttuminen harmaaseen talouteen rakennus- ja ravintola-alalla ja tavoite korjata epäonnistuneen taksiuudistuksen vikoja.

– Nähtäväksi jää, hän kirjoittaa Facebookissa.

– Rkp saa palkinnoksi pakkoruotsin palauttamisen yo-kirjoituksiin, lisää rahaa Folktingetille sekä mittatilaustyönä tehdyn pilipalisalkun.

Halla-ahon mukaan vahingollista politiikkaa on luvassa laajalla rintamalla.

– Kokoomusta äänestäneet voivat kuitenkin lohduttautua sillä, että kokoomus olisi tehnyt pääpiirteissään samanlaista politiikkaa mutta LISÄKSI edistänyt hartiavoimin harmaan talouden kasvua.

SUOMEN UUTISET