Eduskunnan talousvaliokunta ei saanut käsiteltyä kansalaisaloitetta turpeen luokittelusta uusiutuvaksi luonnonvaraksi. Hallituspuolueiden äänillä aloitteen käsittelyä lykättiin toistuvilla pöytäämisillä, eikä asia enää ehdi tällä kaudella täysistuntoon. Pöytäämisellä tarkoitetaan käytännössä sitä, että asian käsittelyyn saadaan hieman lisää aikaa syvällisempää perehtymistä varten.

Hallituspuolueiden kahdeksalla edustajalla meni kuitenkin viikkotolkulla käsityksen muodostamiseen perin yksinkertaisessa asiassa. Kansalaisaloite pohjautui Geologian tutkimuskeskus GTK:n tutkimukseen, jossa todettiin turvetta muodostuvan Suomessa 41 miljoonaa kuutiota lisää vuosittain.

– Pettymyshän tämä oli, mutta toivotaan, että kansa antaa meille mandaatin muuttaa asia ensi kaudella, jotta päätöksenteossa hyödynnetään ajantasaiseen tietoon, tieteeseen ja vallitsevaan tosiasiaan pohjautuvaa tietoa mitään tosiasiaa sivuuttamatta, perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää toteaa.

Vastuutonta energiapolitiikkaa

Perussuomalaisten mielestä hallituksen toiminta ei ole pelkästään hidasta vaan myös edesvastuutonta. Euroopan velloessa energiakriisissä olisi ensisijaisen tärkeää, että jokaisessa EU-maassa pyrittäisiin tuottamaan mahdollisimman paljon kotimaista energiaa.

– Turpeen maineenpalautus hitaasti uusiutuvaksi luonnovaraksi lisäisi sen hyväksyttävyyttä ja käyttöä. Turve on Suomen huoltovarmuudelle tärkeää kuten öljy Norjalle, kansanedustaja Veikko Vallin muistuttaa.

Perussuomalaisten valiokuntaryhmä pitää hallituspuolueiden toimintakyvyttömyyttä valitettavana.

– Kansalaisten ostovoima rapautuu inflaation ja lainakorkojen nousun myötä. On aivan älytöntä pyrkiä vähättelemään kotimaista energiaa tällaisessa tilanteessa. Turpeen energiaa voidaan säilöä, ja siitä saa myös lämpöä, kansanedustaja Minna Reijonen huomauttaa.

Turvekoneet romuksi

Kansanedustaja Sakari Puisto jätti maaliskuun 2022 alussa kirjallisen kysymyksen turvekoneiden romuttamisesta. Kesällä 2021 Venäjä aloitti maakaasun rajoitukset, jotka johtivat energiamarkkinoiden kriisiin.

– Energiaturpeen alasajo ja turvekoneiden romuttaminen oli hallitukselta suuri virhe ja osui vielä erityisen huonoon aikaan, Puisto painottaa.

Mäenpää toteaa, että turpeella on merkitystä myös kotimaiselle ruoantuotannolle.

– On myös huomioitava turpeen merkitys suomalaisen puhtaan ruoan tuotannossa. Turve toimii kasvihuoneiden edullisena ja antibakteerisena kasvualustana vihanneksille sekä kotieläintuotannossa eläinten kuivikkeena turvaten antibioottivapaata ruoantuotantoa.

Suomen Uutiset