Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila jätti tänään eduskunnalle kirjallisen kysymyksen ilmastolakosta. Kysymyksessä Junnila peräänkuuluttaa lakkoilun ja ahdistuksen sijaan konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja tiedustelee hallituksen kantaa perhesuunnittelun keinoihin, kuten ilmastoaborttiin.

– Afrikan räjähdysmäinen väestönkasvu tekee länsimaiden muista ilmastotoimista lähes hyödyttömiä. Todellisilla ilmaston tulevaisuusinvestoinneilla ehkäisyyn ja etenkin ilmastoabortteihin eli ilmastonmuutoksen vuoksi väestöön kohdistettavilla toimilla Afrikan elinoloja voitaisiin merkittävästi parantaa, ratkaisten samalla yhden ilmastonmuutoksen keskeisimmistä haasteista, Vilhelm Junnila sanoo.

Väestönkasvu todellinen ongelma

Maailmanpankin tutkimuksessa on todettu, että Saharan eteläpuolisilla alueilla ei naisilla ole kuin vähäisiä mahdollisuuksia vaikuttaa omaan kehoonsa ja että monet heistä haluaisivat vähemmän lapsia. Monilla heistä ei ole tieteellistä tai uskonnollista taustaa tai tuntemusta, toisin kuin länsimaisissa yhteiskunnissa. Afrikan väestörakenne aiheuttaa yhdyskunnille merkittäviä inhimillisiä kärsimyksiä.

– Rahalliset panostukset kehitysapuun ovat valtavia, mutta itse asiassa nämä tekevät todellisen karhunpalveluksen ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle. Väestönkasvu on todellinen ongelma Saharan eteläpuolisissa valtioissa, joissa kulttuuritekijät luovat suuria haasteita, Junnila perustelee ja mainitsee, että Yleisradiokin on ihmetellyt miksi aiheesta ei saisi puhua.

Siirtolaisuus kiihdyttää päästöjen kasvua

Monet tutkijat pitävät perhesuunnittelua ratkaisevana tekijänä myös ilmaston kannalta.

– Suomi on omalta osaltaan kiihdyttänyt päästöjen kasvua toimimalla alustana siirtolaisuudelle. Suomen pitäisi sen sijaan profiloitua koulutusviennissä. Ilmastoabortti olisi pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle. Tuleeko ilmastoabortti nyt? Junnila kysyy.

SUOMEN UUTISET