Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila tivaa kirjallisessa kysymyksessään hallitukselta selvennystä koronapandemian aikaiseen viestintään ja vaatii hallitukselta järkeä ulkoilmafestivaaleilta edellytettäviin ”naurettaviin tuolirajoituksiin”.

Valtioneuvosto ilmoitti maaliskuussa rajoituksista matkustamiseen mainiten perustuslain yhdeksännen pykälän suomat oikeudet, jossa todetaan, että Suomen kansalaiset saavat aina palata Suomeen – arvatenkin al-Holin vuoksi.

– Sitä ei mainittu, että kansalaisilla on myös perustuslaillinen oikeus poistua maasta, Vilhelm Junnila kertoo.

Karanteeniohjeistus harhaanjohtavaa

Vasta toukokuussa sisäministeri Maria Ohisalo myönsi, että juridisesti Suomen kansalainen saa aina poistua maasta ja tulla takaisin. Suurimmalle osalle ihmisistä oli kuitenkin jäänyt käsitys, ettei maasta saa poistua kuin aivan välttämättömien syiden vuoksi – ja rajavartiolaitos aktiivisesti käännytti omia kansalaisiaan.

– Myös karanteeniohjeistus on ollut harhaanjohtavaa. Juhannuksen jälkeenkin valtio-omisteisen Finnairin osaomistaman Norran lennoilla jaettiin THL:n 14.5. päivättyä – kaksi kuukautta vanhaa koronavirustiedotetta, jossa annetaan ymmärtää, että Suomeen palattuaan henkilön on oltava pakollisessa karanteenissa. Olen tiedustellut asian tarkoitusperiä Finnairilta, joka ei vaivautunut vastaamaan, Junnila kertoo kirjalliseen kysymykseen johtaneista syistä.

– Suomen kansalaisten perusoikeuksia on tahallisesti tai tahattomasti rajoitettu harhaanjohtavalla viranomaistiedottamisella, joka uhkaa murentaa viranomaistiedotuksen uskottavuutta myös tulevaisuudessa, Junnila katsoo.

Tartuntatautilan mukaan karanteenin voi määrätä vain kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Junnila kysyy hallitukselta, miksi rajoituksista rajaliikenteeseen viestittiin epäselvästi, miksi valtionyhtiö jakaa vanhentuneita viranomaisohjeita, miten hallitus aikoo kehittää viestintää väärinkäsitysten välttämiseksi, ja miten hallitus aikoo jatkossa turvata, ettei Suomen kansalaisten ja ulkomaanmatkustajien perusoikeuksia rajoiteta harhaanjohtavilla ohjeistuksilla.

Ulkoilmatapahtumille helpotuksia

Junnila jätti myös toimenpidealoitteen, jossa hallitusta kehotetaan toimiin ulkoilmatapahtumien rajoitusten helpottamiseksi. Nykyiset rajoitukset vaativat, että anniskeluun oikeuttavassa tilassa jokaisella asiakkaalla on oltava istumapaikka.

– On ulkoilmafestivaalin järjestäjän kannalta kohtuutonta vaatia, että esimerkiksi 2000 ihmisen musiikkitapahtumaan pitäisi järjestää 2 000 istumapaikkaa vain siksi, että tila on anniskelualuetta. Näistä suurin osa jäisi tyhjäksi koska ihmiset seisovat, joten tuolirajoitukset ovat naurettavia. Tämä pitäisi ehdottomasti korjata, jotta loppukesän tapahtumia olisi mielekästä järjestää, Junnila kertoo.

– Kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen ei muutoksella olisi vaikutusta.

SUOMEN UUTISET