Perussuomalaisten kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila piti tiistaina värikkään puheen budjettikeskustelussa eduskunnassa. Vuotta aiemmin ministeri Pekka Haavisto oli samassa yhteydessä lainannut kirjailija Leo Tolstoin romaania Anna Kareninaa ja nyt Junnila äityi lainaamaan Tolstoin ”Sota ja rauha” -teosta.

– Kaikki tämä synnytti hänen päässään mielikuvitusmaailman, joka tuotti hänelle tuolla hetkellä nautintoa, Vilhelm Junnila lainasi Tolstoita ja viittasi hallituksen ensimmäiseen budjettiin.

Julkinen talous huolettaa

Puheessaan Junnila kiitti valiokuntaa hyvästä yhteistyöstä ja mainitsi julkisen talouden huolettavan useita muitakin.

– Jos talouskasvu ei toteudu hallituksen arvioimalla tavalla, jos ennustepoikkeama on esimerkiksi puoli prosenttiyksikköä, näyttäytyvät hallituksen tekemät pysyvät menonlisäykset erityisen vaarallisessa valossa. Kolmen miljardin euron kertaluontoiset panostukset johtavat kolmessa vuodessa 1,6 miljardin euron lisäpaineeseen, Junnila totesi.

Työllisyyttä vähentävät työllisyystoimet

Valtion budjetti perustuu julkisen talouden suunnitelmaan, jonka selkäranka on työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin. Hallituksen toimista valtaosa perustuu Junnilan mukaan palkkatukeen.

– Se tarkoittaa, että ihmisen palkkausta subventoidaan määräaikaisesti valtion taholta. Hallituksen linja ei siis ole puuttua siihen, ettei palkalla tule toimeen, vaan käyttää tempputyöllistämistä tilastojen kaunistamisessa. Tämä ei kuulosta duunarimyönteiseltä linjalta, Junnila totesi.

– Samassa yhteydessä on viitattava eduskunnan tietopalvelun laskelmiin, että tempuista huolimatta hallituksen työllisyystoimet itse asiassa vähentävät työllisyyttä! Onkin onniteltava ministeri Harakkaa, ettei hän ole enää se, joka joutuu näitä julkisuudessa selittämään.

”Jos teet jotakin, tee se hyvin”

Junnilan mukaan hallituksen budjetilla on muitakin yhtymäkohtia mainittuun sota- ja rauha -teokseen.

– Teoksessa on oiva vihje hallitukselle: ”Jos teet jotakin, tee se hyvin. Jos taas et osaa tai et halua tehdä työtäsi hyvin, on parempi, ettet tee sitä ollenkaan, Junnila totesi.

Lopuksi Junnila esitti valtiovarainvaliokunnassa tehdyn perussuomalaisten vastalauseen 1 mukaista epäluottamusta hallitukselle. Asiasta äänestetään keskiviikkona.

SUOMEN UUTISET