Eduskunta on syksyllä saamassa käsittelyynsä kansalaisaloitteen, jossa ehdotetaan ruotsin kielen opiskelun muuttamista vapaaehtoiseksi kouluissa. Perussuomalaiset kannattaa eduskuntavaaliohjelmansa mukaisesti pakkoruotsin poistamista. Myös Suomen kansan enemmistö on lukuisissa mielipidemittauksissa osoittanut tukensa kielivapaudelle.

Pakkoruotsi ei ole ikimuistoinen. Se syntyi vuonna 1968 peruskoulu-uudistuksessa, joka teki ruotsista pakollisen oppiaineen toisen vieraan kielen opetuksen lisäksi. Pakkoruotsin poistaminen ei ole ristiriidassa perustuslain kanssa. Sen sijaan ristiriita syntyy, jos hallituspuolueiden kansanedustajat pakotetaan äänestystilanteessa puoluekurilla puoltamaan vakaumuksensa vastaisesti pakkoruotsia.

Kansalaisaloite tulee synnyttämään eduskunnassa vilkasta ja toivottavasti asiallista keskustelua. Se on aloitteen yksi tavoite.  Viimeistään seuraavassa hallituksessa asiasta voidaankin jo tehdä päätöksiä, jos hallitusvastuuseen takertunut takiaispuolue Rkp saadaan irrotetuksi oppositioon. Jos Rkp ei ole hallituksessa, suomalaisten kielivapaus edistyy. Suurten maailmankielien parempi osaaminen on tärkeää myös kilpailukykymme kannalta.

JUSSI NIINISTÖ