Pohjoismaisen hyvinvointivaltion punavihreään perinteeseen tuntuisi kuuluvan se, että ”vaikka sokea näkisi otsallaankin”, niin ilmiselvistä epäkohdista vaietaan. Kunnes silmät pakosta avautuvat. Rasismi on tuomittava myös silloin, kun se kohdistuu etnisiin kanta-asukkaisiin.

Svenska Dagbladetin pääkirjoitustoimittaja Paulina Neuding moukaroi jälleen vaikenemisen muuria ja ottaa kantaa tavallisten ruotsalaisten kohtaamaan rasistiseen väkivaltaan.

Nuorten kohtaamat ja alati lisääntyneet ryöstöt kertovat osaltaan tästä. Tekijät ovat useimmiten 15–17-vuotiaita ensimmäisen tai toisen polven maanmuuttajapoikia ja uhrit monesti tavallisia ruotsalaisia.

Väkivalta juovuttaa

Jos kyseessä on nöyryytysryöstö, tekijät esimerkiksi virtsaavat uhrin päälle ja vaikka tumppaavat tupakan tämän käteen.

– On mahdotonta välttyä vaikutelmalta, että väkivalta saa tekijässään aikaan juovuttavan vallan tunteen siksi, että uhri kuuluu toiseen etniseen ryhmään – nimittäin ruotsalaisiin, Neuding kirjoittaa.

– Jos etniset ruotsalaispojat aiheuttaisivat mustatukkaisten lasten keskuudessa vastaavaa kauhua, käynnissä olisi todennäköisesti hyvinkin syvällinen keskustelu rasismista.

Ruotsalaisia kohdeltava tasa-arvoisesti

Neuding muistuttaa kirjoituksessaan, että ruotsalaisten päälle voidaan ajaa Tukholman keskustassa tai heidät voidaan ampua Brysselissä – ”vain siksi, että he ovat ruotsalaisia”.

Tai Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva mies voi murhata raskaana olevan ruotsalaiskumppaninsa Örebrossa vain siksi, ettei tunne voivansa saada lasta ”valkoisen” naisen kanssa.

– Ruotsalaisiin kohdistuva viha on selvitettävä ja kartoitettava perin juurin. Oikeusjärjestelmässä sitä on käsiteltävä samalla tavalla kuin vihaa muitakin kansanryhmiä kohtaan, vaatii Neuding.

SUOMEN UUTISET