Entinen Ålandsbankenin pankkiiri Stefan Törnqvist vaatii yhä markkaa takaisin. Hän esitti näkemyksiään Kauppalehdessä.

Ålandsbankenin varainhoitoyhtiön entinen johtaja tuli tunnetuksi rajuista arvioistaan eurokriisin rajuimpina aikoina. tammikuussa 2011 hän ennusti, että euro tulisi hajoamaan 80 prosentin todennäköisyydellä. ”Kahden vuoden päästä tiedämme, miten kävi”, hän sanoi Kauppalehdessä.

– Olin väärässä, kun ennustin, että euro hajoaa: en voinut kuvitella, että Euroopan päättäjät päättivät olla piittaamatta keskinäisistä sopimuksista, sanoo hän Kauppalehdessä.

20 prosentin devalvaatiotarve

Mutta euron ongelma ei poistu sillä, että siinä roikutaan. Hänen mielestään Suomi tarvitsisi nyt peräti 20 prosentin devalvaation, joko sisäisenä tai ulkoisena. Kummin päin, sen voimme hänen mukaansa itse valita.

– Itse olen sitä mieltä, että pitäisi lähteä ulkoiseen devalvaatioon. Otetaan markka takaisin, Törnqvist kehottaa.

Vaihtoehto on, ettei asioille tehdä mitään, jolloin talous kituuttaa vuosikausia eteenpäin samalla, kun teollisuutta ajetaan alas.

Jos mitään ei tehdä, saattavat markkinat Törnqvistin mukaan hermostua.

– Espanjassa se lähti kiinteistökuplasta. Meillä on tällä napapiirin lähellä Lontoon asuntojen hinnat, enkä ymmärrä sitä, Törnqvist toteaa.

Hän ei yhäkään hylkää ajatusta euron osittaisesta hajoamisesta.

– Edelleen uskon, että ennen kuin huomataankaan, joku euromaa on päättänyt tehdä ulkoisen devalvaation, Törnqvist sanoo Kauppalehdessä.

ps verkkotoimitus