Hallitus lupasi tuoda lakiesityksen, joka turvaa kansalaisen hoitoon pääsyn perusterveydenhuollossa viikossa eli seitsemässä päivässä. – Nyt näin ei ole käymässä, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

Arja Juvonen sanoo, että hoivatakuu myytiin kansalaisille ajatuksella, että potilas pääsee lääkärille, jolloin hänen vaivansa tai sairautensa saa heti avun ja diagnoosin.

Puhe tuhannen lääkärin palkkaamisesta on ollut hallituksen keskeinen sanoma, joka on toistunut lukuisia kertoja eri keskusteluissa.

– Kun asiaa hieman penkoo, paljastuukin julma totuus hoivatakuun taustalta: viikon hoivatakuu ei tarkoitakaan lääkärille pääsyä. Hoivatakuu lääkärille on muuttunut pääsystä moniammatillisen tiimin palveluihin, joihin potilas ohjataan. Selkokielellä sanottuna mikään ei siis muutu.

”Kupletin juoni paljastuu”

Tämä käy Juvosen mukaan ilmi sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta (Helsingin Sanomat 15.10. 2019), mutta myös ministeri Krista Kiurun vastauksista eduskunnassa.

– Kupletin juoni paljastuukin hienojen kiertoilmaisujen takaa: lääkärille pääsy ei nopeudu, vaan potilaan hoitopolku kulkeekin muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden kautta.

– Suomalainen kokee, ettei hän pääse lääkärille ja se on myös akuutein perusterveydenhuollon ongelma. On valitettavaa, että hallituksen hoivatakuu lupaus ei tätä asiaa tule korjaamaan, Juvonen pahoittelee.

Kuka arvioi hoidon tarpeen?

Juvosen mielestä hallitus pettää jälleen kerran lupauksensa ja tällä kertaa se on nopea lääkärille hoitoonpääsy.

– Jo tällä hetkellä terveyskeskukseen hakeutuva asiakas ohjataan sairaanhoitajan arvioon tai hoidettavaksi, vaikka hän haluaisi lääkärille.

– Koen suurta huolta siitä, kuka todellisuudessa tekee potilaan hoidon arvioinnin tulevaisuuden sote-keskuksessa ja sen päätöksen, kenen vastaanotolle potilas menee, jos ei kerran lääkärille. Hallitus ei ole vastannut tähän ydinkysymykseen vielä kertaakaan, Juvonen kritisoi.

Artikkelia muokattu otsikon osalta 22.10.2019 klo 18.35.

SUOMEN UUTISET