Perussuomalainen kansanedustaja Sheikki Laakso kerää eduskunnassa nimiä lakialoitteeseen, jossa esitetään Suomen sotiin osallistuneiden passimaksuista luopumista.

Lakialoitteessa esitetään passilakia muutettavaksi siten, että veteraaneilta passista perittävästä maksusta luovuttaisiin kokonaan. Tällä hetkellä veloitus on puolet passin täydestä hinnasta.

– Tässä on kyse kiitoksesta ja kohtuudesta, Sheikki Laakso kuvaa lakialoitteen taustoja.

– Mielestäni maksun veloittaminen on kohtuutonta, sillä jokainen veteraani on jo sotiimme osallistuessaan maksanut enemmän kuin riittävän hinnan oikeudestaan passiin. Itse asiassa ilman heitä kenelläkään meistä ei olisi Suomen passia!

Viimeinen vuosikymmen osoittaa kiitosta

Veteraanivastuu ry:n mukaan veteraaneistamme on elossa vielä noin 8 000 sotiin osallistunutta. Laakson mukaan vielä ei ole liian myöhäistä osoittaa heille kiitosta maamme itsenäisyydestä kaikin mahdollisin tavoin.

Lakialoitteen myötä paitsi rintamaveteraanit, myös sotien jälkeen vuosina 1945-1952 miinanraivauksiin osallistuneet olisivat oikeutettuja maksuttomaan passiin.

– Mielestäni on paitsi oikeutemme, myös velvollisuutemme osoittaa sotiin osallistuneille kiitollisuutemme, kun vielä se on mahdollista. Tämä on viimeinen vuosikymmen, jolloin voimme sen tehdä – jälkeenpäin voi vain surkutella hukattua tilaisuutta, Laakso toteaa.

– Toivon sydämestäni, että kollegani asettuvat joukolla aloitteen taakse, jotta voimme tarjota sotiimme osallistuneille tämän rahallisesti pienen, mutta symbolisesti merkittävän huomionosoituksen.

SUOMEN UUTISET