Kansanedustaja Tom Packalén kannattaa varauksellisuudestaan huolimatta Suomen Nato-jäsenyyttä. Hän kuitenkin muistutti eduskunnassa pitämässään puheessa, että Nato-jäsenyys muuttaa lopullisesti Suomen asemaa Venäjän silmissä.

– Olenkin pitkään ollut Nato-option kannattaja, sillä optio on ollut Suomelle etu venäläisten kanssa keskustellessa, ja eräänlainen ruuvi, joka on ehkäissyt Venäjää olemaan epäystävällinen maallemme. Jäsenyyden myötä tämä kortti on pelattu, Tom Packalén sanoo.

Puolustuksesta ei saa leikata

Nato-option etu on Packalénin mukaan ollut se, että Suomi ei ole muodostanut Venäjälle sotilaallista uhkaa.

– On hyvä ymmärtää, että Venäläisestä näkökulmasta hyökkäys tulee aina lännestä, samoin kuin me suomalaiset näemme, että uhka ja hyökkäys tulee aina idästä. Suomen liittoutumattomuus on ehkäissyt sodan uhkaa, Packalén sanoo.

Packalén korostaa puheessaan huolta pelkkiin Naton turvatakuisiin luottamisesta.

– Näen riskinä, että ennemmin tai myöhemmin Suomen puolustuksesta leikataan, koska ajatellaan, että sotaa ei enää tule ja jos tulee, Nato hoitaa turvallisuutemme.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka vaatii yhtenäisyyttä

Packalén toistaa puheessaan Suomenlinnan Kuninkaanportin kivitauluihin kaiverretut Augustin Ehrensvärdin tänä päivänä monestakin syystä ajankohtaiset sanat: ”Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun.”

– Viime kädessä vastaamme puolustuksesta kuitenkin itse, ja puolustusvoimien suorituskyvystä on pidettävä kiinni tulevaisuudessakin. Maanpuolustustahdon ylläpito tulee nousemaan entistäkin suurempaan rooliin Natoon liittymisen myötä, Packalén painottaa.

– Suomi pärjää, koska kykenemme tekemään yhdessä vaikeitakin päätöksiä. Jos mikään, niin ulko- ja turvallisuuspolitiikka vaatii yhtenäisyyttä, joten kulkekoon tiemme sitten Natoa kohti.

SUOMEN UUTISET