Perussuomalaiset saivat tahtonsa läpi lakivaliokunnassa. Perinteistä avioliittoa puoltava kansalaisaloite viedään täysistuntoon äänestykseen juuri niin kuin kuuluukin. Kansalaisaloitteen hyväksymisen puolelle asettuivat valiokunnassa vain perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajat.

Adoptiolapsen asema huolettaa

Perussuomalaiset ovat erityisen huolissaan adoptiolapsien asemasta uuden avioliittolain astuessa voimaan. Perussuomalaiset olisivat halunneet lakiin kirjauksen, jonka perusteella adoptoitavan lapsen biologiset vanhemmat voisivat halutessaan ilmoittaa, toivovatko lapsen adoptiota perinteiseen äidin ja isän käsittävään perheeseen.

– Lapsella on isä ja äiti. Näin on aina ollut ja näin tulee olemaan. Me olemme lainsäätäjinä vastuussa siitä, minkälaisiin ympäristöihin ohjaamme biologisen perheensä menettäneet adoptiolapset. Perjantain äänestyksessä nähdään, kuinka paljon lapsen etu painaa maamme päättäjien vaakakupissa, sanoo vastalauseen ensimmäinen allekirjoittaja Mika Niikko.

Aito avioliitto -aloitteesta on tarkoitus keskustella täysistunnossa torstaina. Äänestys on näillä näkymin perjantaina.

Kirkkoa painostetaan vihkimisissä?

Perussuomalaiset olisivat halunneet mietintöön myös kirjauksen kirkkojen lain turvaamasta oikeudesta päättää vihkimiskäytännöistään.

– Pelkäämme, että uuden lain myötä kirkkoa aletaan painostaa luopumaan perinteisestä avioliittokäsityksestään. Julkisuudessa vellova keskustelu unohtaa sen tosiasian, että kirkoilla on oikeus määrätä vihkimiskäytännöistään riippumatta nyt tehtävistä lakimuutoksista. Avioliittoon liittyvä lainsäädäntö Suomessa tunnustaa kirkkojen autonomian. Tästä olisimme halunneet muistuttaa myös valiokunnan mietinnössä. Se ei sopinut sukupuolineutraalia avioliittoa kannattaville edustajille, ihmettelee lakivaliokunnan jäsen Laura Huhtasaari.

Lakivaliokunta sai aloitteeseen liittyen lausunnon perustuslakivaliokunnalta viime perjantaina.

– Totesimme, että perinteinen avioliittokäsitys ei riko ihmisoikeuksia eikä perustuslakia, alleviivaa perustuslakivaliokunnan jäsen, lakivaliokunnan varajäsen Leena Meri.

SUOMEN UUTISET